Тутманик : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Тутманик

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

  • 2 ч.ч. брашно (бяло или пълнозърнесто)
  • 2 яйца
  • 4-5 с.л. растително масло
  • 150 г краве сирене
  • 1 ч.ч. кисело мляко
  • 1 ч.л. сода за хляб (бакпулвер)
  • 1 щипка червен пипер (или ким)
  • сол

Разбиват се добре киселото мляко, яйцата, растителното масло, настърганото сирене и солта. Прибавя се постепенно брашното, предварително пресято със содата за хляб (бакпулвера). Сместа се изсипва в намазнена с масло и набрашнена (или поръсена с галета) тавичка и се пече около 20 мин. в силна фурна. Непосредствено след изваждането от фурната тутманикът се наръсва с червен пипер (или ким).

Поднася се с изцедено кисело мляко.

Тутманик на руло
рецепта за съботна закуска, защото иска време да се приготви, но има само един конкурент – милинките
за тестото:
1 кг брашно
1 пакетче мая
2 ч.ч. хладка вода вода
1 щипкасол
1 щипка захар

за сместа
2 с.л. маргарин
или 2 с.л. олио

за пълнежа:
350 г сирене
2 яйца
1 яйце за намазване

Брашното се пресява, след което към него се добавя солта и разтворената в топла вода мая. Постепенно се прибавя топла вода (около 500-600 мл) и се замесва меко тесто. Оставя се да втаса за около 30 минути ( в зависимост от температурата в помещението).

От втасалото тесто се оформят три равни по големина топки, които се разточват на дискове.

Дисковете се нареждат един върху друг, като между тях се слага маргарин. Оставят се да престоят така около 25 минути.

След това тестото се разточва на тънка кора, върху нея се разпределя приготвената плънка и се навива на руло. Рулото се нарязва на равни по големина парчета.

Парчетата руло се подреждат в намазнена тава и се намазват с разбито яйце. Тутманикът се пече в предварително загрята до температура 200 градуса фурна 25-30 минути (до златисто).

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    emilia // April 26th, 2006 at 10:17 pm

    Neveroiatno vkusno e ot kakto go probvaxme go pravim pone 2 pati sedmichno