Последни Рецепти
Последни Статии

Тенджерата под налягане

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

Виж също: [art=1 Времена за готвене в тенджера под налягане]

Варенето в тенджера под налягане е широко разпространен и полезен модерен начин на готвене. Умишлено подчертаваме думата “модерен”, защото това не е някаква новост в истинския смисъл на думата. Тенджери под налягане е имало още в кухните на нашите баби. Съществуват обаче няколко причини, поради които те не са се наложили. Една от тях е вроденото недоверие към сложните уреди, които при повишаване на налягането издават зловещо свистене от излизането на парата, а другата – трудната манипулация, която е отблъснала много домакини.

Модерните алуминиеви тенджери под налягане са напълно безопасни и се обслужват лесно. Домакинята може без усилие да усвои необходимите знания и да използва предимствата на тези тенджери при приготвяне на храната.

А ето и предимствата на варенето в тенджера под налягане:

 • поради по-високата температура в съда (около 120°C) времето на варенето се съкращава с 30 до 60%, което зависи не само от качеството, но и от големината на продуктите;
 • минималното количество вода се отразява благоприятно на качеството, аромата и вкуса на приготвените храни; за да се получи необходимото налягане на парата в тенджерата, според големината на съда се налива вода (най-малко 1/2 л); времетраенето на варенето се смята от момента, когато от предпазния вентил започне да излиза пара;
 • съкратеното време за загряване до необходимата температура и минималният разход на енергия осигуряват големи икономии на време и гориво.

Начинът на затваряне и отваряне на тенджерата под налягане зависи от конкретния модел и е подробно описан в съответното указание за експлоатация. Ще споменем само някои общовалидни правила, които трябва да се спазват винаги:

 1. Тенджерата под налягане не се отваря със сила и не се загрява празна.
 2. Пълни се само до 2/3 от обема й.
 3. След използване тенджерата се измива добре. Остатъците от храна, мазнини и сол може да станат причина за лошо уплътняване на капака.
 4. Не трябва да се правят никакви опити да се отвори капака, когато тенджерата е под налягане. Преди да се отвори капака, трябва да се отвори вентила и тенджерата да се остави да изстива.

Установено е че:

 • поради краткото време на варене под влияние на по-високата температура в тенджерата под налягане витамин C не се губи повече, отколкото при традиционния начин на приготвяне на храните;
 • използването на тенджерата под налягане не е по-трудно, отколкото работата с другите кухненски съдове;
 • тъй като продуктите се варят без пряк допир с атмосферен кислород, рискът от загряване е намален значително;
 • храната, приготвена в тенджера под налягане, има по-добри вкусови качества;
 • тенджерата под налягане не е подходяща за варене на ориз и тестени произведения.
 • картофи, както и при класическия начин на готвене, най-добре е да се варят с обелките
 • обелени картофи се варят цели или нарязани на едро. След сварявнаето се посоляват.

Подробна таблица с времената за варене на отделните продукти можете да намерите в статията: [art=1 Времена за готвене в тенджера под налягане].

С минимални редакции от в-к “100 Вкусотии”, бр.1(63), 6-13 януари 2005 г.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
 • Uncategorized