Пълнозърнест хляб с пшеничен зародиш : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Пълнозърнест хляб с пшеничен зародиш

Добавено в Тестени ястия и прибавки

Добави към моето меню

  • 25 г мая
  • 4 с.л. мед
  • 2 с.л. разтопено масло или соево масло
  • 1 с.л. овесени трици
  • 1 ч.ч. пшеничен зародиш
  • 6 ч.ч. пълнозърнесто пшенично брашно
  • 2 ч.ч. хладко соево или обезмаслено мляко (вода)

Размийте маята с меда, маслото, 1 ч.ч. от брашното и млякото, и оставете за 20 минути да шупне. Постепенно прибавете пълнозърнестото брашно, пшеничения зародиш и овесените трици, като бъркате непрекъснато. Омесете тестото добре, като го оставите меко. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса 1-2 часа на топло докато удвои обема си.

Омесете отново. Оформете хлябове и ги сложете в намазнени тавички. Покрийте ги с кърпа и оставете да втасат отново за 1 час. Изпечете ги в предварително загрята до 190° фурна за около 1 час. Получават се 2 или 3 хляба.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    varban kavakov // August 19th, 2007 at 9:17 pm

    А дали този “пълнозърнест хляб” е по – “здравословен” от обикновения, преценете сами:
    1). Соевите продукти се използуват от тибетските монаси за потискане на мъжката потентност;
    2). употрбата на хлебна мая в полуопечен стадий унищожава нормалната чревна микрофлора и благоприятства развитието на куп болести, започващи от стомашно-чревния тракт