Последни Рецепти
Последни Статии

Основни хранителни източници на витамини

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Виж също: [art=4 Витамините като хранителни вещества]

Витамин Химично название Действие на витамина Хранителен източник
A, A1,
A2, A4
аксерофтол (ретинол) ръстов фактор, стимулатор на зрението черен дроб на животни и морски риби, краве масло
Провитамин A каротен в организма се превръща във витамин A моркови, домати
B1 тиамин (аневрин) антиневритен витамин, коензим черен дроб, бъбреци, бирена мая, житни трици
B2 рибофлавин (лактофлавин) ръстов стимулатор, коензим зеле спанак, моркови, бирена мая
B3 пантотенова киселина ръстов стимулатор черен дроб, телешко месо, яйца, риба, мляко
B6 пиридоксин (адермин) противодрматитен фактор, коензим месо, яйца
B12 цианкобаламин противанемичен фактор черен дроб, бъбреци
C аскорбинова киселина противоскорбутен фактор плодове, зеленчуци (ябълки, зеле, цитруси, касис)
D калциферол антирахитичен фактор мляко, краве масло, яйчен жълтък, рибено масло
E токоферол антистерилен фактор (витамин на разможението) пшеничени кълнове
K филохинон кръвосъсирващ фактор зеле, спанак, салата
P рутин капиляроукрепващ фактор цитруси, шипка, грозде, касис, чай, кайсии
PP (B6) никотинова киселина и никотинамид (ниацин) пелагопредпазно средство, коензим черен дроб, бъбреци, пшенични трици, мая

По “Химия всеки ден”, П.Далев, Л.Прангова, С. Наука и изкуство 1982

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории