Последни Рецепти
Последни Статии

Сенна хрема

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Всеки трети киха и кашля заради тревите. Как да се приборим със сенната хрема?
Плискайте очите и промивайте носа, за да се спасите от алергията

Почти всеки трети човек е алергичен към прашеца на растенията. Април е времето, когато започват техните мъки, кихането и кашлянето. Това създава особено сериозни здравословни проблеми на много от хората със сенна хрема. Важно за тях е по възможност да избягват излизането навън при наличие на силен вятър, вдигащ растителните частици във въздуха и улесняващ попадането им в очите и дихателните пътища.
За премахване на тези частици от лигавиците ще спомогне по-честото плискане с вода на очите и промиването на ноздрите с физиологичен разтвор.
С профилактична цел е препоръчително дългата коса да се мие по-често, а дрехите, с които сте били навън, в никакъв случай да не се държат в дневните помещения или спалните. В противен случай полепналите по тях полени продължават да упражняват своето алергизиращо действие дори когато сте вътре в стаята.
За увеличаване на противоалергичната защита на организма ще спомогне приемането на таблетки, съдържащи калций, магнезий и витамин С.
С изключително ефективни медикаменти за стимулиране на противоалергичната защита и за облекчаване и премахване на дължащите се на сенната хрема оплаквания разполагат лекарите хомеопати. Изписването на хомеопатични медикаменти обаче става строго индивидуално в зависимост от конкретните оплаквания.

Преминаването на луната през фаза новолуние може да стане причина по това време на периода много от хората, чувствителни към лунните цикли, да усетят лек спад в жизнения си тонус. За това ще допринася и настъпилата при мнозина от нас пролетна умора.
От полза в подобни случаи ще бъде редовното присъствие на трапезата ни на зърнени храни, ядки, риба, плодове и зеленчуци. Те съдържат ценни витамини, минерали и други субстанции, които подобряват мозъчната дейност и спомагат за премахване на чувството за умора. Спазването на по-активен двигателен режим подобрява кръвообращението в организма, а по този начин се подобрява снабдяването на тъканите и органите, включително и на мозъка с кислород и хранителни субстанции.
Със същата цел е добре няколко пъти дневно да се изпълнява йогистката поза свещ. За целта от легнало положение на гръб краката и тазът се повдигат вертикално нагоре, а свитите в лактите ръце служат за подпора на хълбоците. Тази поза обаче е противопоказана за хора с по-напреднали атеросклеротични промени на мозъчните артерии, с високо кръвно налягане и с глаукома (повишено вътреочно налягане).

Алергените се определят чрез специални тестове, които се правят на кожата на ръката

На нашата географска ширина в умерения климатичен пояс от ранна пролет чак до октомври цъфтят красиво първо дърветата, а после цветята и тревите. Въздухът благоухае. Вятърът разнася облаци ефирни полени. От цвят на цвят ги разнасят и пчелите. Микроскопичните частици възпроизвеждат могъщия растителен свят. И предизвикват два вида алергия.

От сезонна или сенна треска се оплакват един милион българи.
Седемстотин и петдесет хиляди млади и възрастни страдат от астма.

Чувствителните към един полен обикновено са алергични към цялата му група или семейство. Борбата с този вид алергии се води на широк фронт навсякъде по света. У нас на преден план са общопрактикуващите лекари. Ако носът ни не спира да тече повече от две седмици, личният доктор ще трябва да ни отпрати незабавно при алерголог. Въпреки че болестта се опознава и лекува само от специалисти, няма да ни навреди, ако сами се стреснем от продължителната ни кашлица, главоболие, сърбежи по цялото тяло, но по-специално в носа, устата, очите и гърлото.
Да бъдем нащрек при отслабено обоняние, болки в гърлото, кихане, сълзене на очите и затруднено дишане със свирене на гърдите.

Много често алергичният ринит се бърка с вирусна хрема.

И докато се опитваме да го преборим с антибиотици, можем да си докараме нещо по-сериозно като например бронхиална астма.
Алергените се определят чрез тестване в специализирани лечебни заведения. У нас обикновено се тества кожата от вътрешната страна на ръката под лакета. Уместно и задължително е да се извършва няколко дни преди операция за избягване на алергичен шок от хирургичната упойка. За проба понякога под долния клепач на очите се капе разтвор от заподозряния алерген. В редки случаи болестта може да промени резултатите от теста. В цивилизования свят алергичните се съветват да използват климатични инсталации вкъщи и в колата си. Машинките не позволяват на полените и праха от улицата да проникнат в помещенията и поддържат известна влажност на въздуха при определена температура. Домашните полени се отстраняват в голяма степен от филтриращи въздуха апаратчета, изработени от стъклопласт. Големината и мощността им се избират в зависимост от размерите на помещенията. Специалист решава какъв точно филтър е най-ефикасен за даден болен. Пациентът може да наеме и изпробва един или два месеца в затворени стаи приспособлението, преди да си го купи. Въздухът в затворените пространства трябва да се подменя пет-шест пъти на час. Към отоплителните или охлаждащите системи се инсталират и механизми с пластини, които се зареждат с електричество. Съществуват и преносими приспособления, които страдащият може да мести например от кухнята в спалнята. Твърде малките уреди за пречистване на въздуха не са в състояние да отстранят праха и полените. Не съществува все още и изобретение, което да предпазва от вирусни или бактериални инфекции като грип, пневмония или туберкулоза. Преди да се използва всеки озонатор, трябва да се провери дали отговаря на стандартите на съответната страна. Озонът може да причини раздразнение на носа и дихателните пътища и да засили симптомите при алергични индивиди. Особено голям е рискът при астматиците, предупреждават специалистите. За да функционират, те се нуждаят от въздушна струя с определена сила.

“Нека да е лято, само да е лято…”. Мелодията се носи заедно с пухчетата от тополите. Звучи тонизиращо и обещаващо. Една бабичка пъди с ръка нахалните палавници, които се навират в очите, ушите и нослето на внучето й. Довечера пак ще хърка, казва тя на съседката. Ама не иска да си седи вкъщи. Един път да дойде лятото! Горката женица и хабер си няма какви неволи тепърва предстоят на невинното сладурче…

Other posts tagging «zdrave»

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории