Последни Рецепти
Последни Статии

Българинът се храни все по-лошо

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Европейска програма срещу затлъстяването набира доброволци
Здравословното хранене при децата е изключително важно, защото едно затлъстяло дете е бъдещ хипертоник, диабетик и е податливо към различни заболявания

Започва набирането на участници в европейска програма за борба с излишните килограми, предаде БТА. Това каза пред журналисти доц.Светослав Ханджиев, лекар в столичната болница “Цар Борис Трети” и координатор на програмата за България.
Програмата е част от общоевропейския проект “Diogenes”, включен в шестата рамкова програма на Европейската комисия. Проектът е мащабна програма за идентифициране, изучаване и прилагане в хранителната промишленост на различни диетични режими, които ще подпомагат борбата със затлъстяването, обясни доц. Ханджиев. Продължителността му е до 2009 год. В проекта участват различни европейски държави, като България е единствената от поканените страни, която не членува в ЕС.

В страната ни ще бъдат проследявани 102-ма доброволци, които ще бъдат предварително подбрани. На всички участници ще бъдат направени първоначални изследвания на кръв, урина, захарно съдържание, телесна маса и др. Участниците ще имат индивидуален хранителен и двигателен режим. Очаква се след първите 2 месеца теглото им да бъде редуцирано с 8 процента, поясни доц. Ханджиев.

Проектът ще обхване семейства, в които поне единият родител и едно от децата е с наднормено тегло.
Близо 1 млн. 400 хиляди българи страдат от затлъстяване, допълни той. По думите му страната ни е на 6 място в Европа по брой затлъстели деца. Подготвя се национална програма за детското хранене, чиято цел е профилактика на затлъстяването сред децата.

Европейската комисия реши да обяви война срещу затлъстяването, тъй като 14 милиона граждани на Европеския съюз са с наднормерно тегло. От тях три милиона са деца.

Желаещите да се запишат за участие в проекта могат да получат подробна информация във вторник и четвъртък от 16.00 до 17.00 часа на тел. 02/ 932 22 42.

Лошото, небалансирано хранене спомага за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания.

Българите се хранят лошо, небалансирано, което е причина за високия ръст на сърдечно-съдови и ракови заболявания, смята проф. Божидар Попов, ръководител на Катедрата по хигиена, медицинска екология и хранене към медицинския факултет в София.
Тази тенденция се засилва през последните 10 години заради обедняването ни и е отразена в статистиката – спад на консумацията на месо, на кисело и на прясно мляко.

Българинът рядко слага на трапезата си и риба, която се смята за много по-полезна от месото. Между 40 и 60% от населението не приема микроелементите, необходими за антиоксидантна защита.
Това от своя страна предразполага за бума на ракови и сърдечно-съдови заболявания, с които страната ни оглавява световните класации.

***
Диабетът е “свързан” с риска от рак
Факторите, водещи до диабет, могат да доведат и до повишен риск от раково заболяване.

Това съобщи БиБиСи вчера, позовавайки се на изследване, проведено от Националния раков институт на САЩ и мнения на британски специалисти.
Според тях по-високите от нормалното нива на глюкоза и инсулин могат да се считат за ясен сигнал за повишена вероятност от по-късна поява на ракови клетки – особено в панкреаса.
В същото време те отбелязват, че най-важният рисков фактор за поява на рак на пакреаса е тютюнопушенето – с него се свързват около 1/3 от случаите на заболяването.
Едновременно с тези си твърдения учените отбелязват, че са нужни още изследвания, за да бъдат потвърдени или ревизирани настоящите резултати, но засега не бива да се смята, че връзката между високите нива на инсулин и евентуалното заболяване от рак е пряка. Междувременно специалистите препоръчват да не се забравят или пренебрегват най-популярните мерки за предпазване от всякакво заболяване – активният начин на живот и правилното и здравословно хранене.

***
Високият холестерол може да доведе до високо кръвно налягане

Това твърдят резултатите от 14-годишно проучване, проведено в Харвард Медикъл Скуул, публикувани в януарския брой за 2006 г. на сп. Hypertension.
Важно е да се отбележи, че тези изводи важат, както за пациенти с повишени нива на т.нар. лош холестерол, така и за онези с повишено общо ниво.
Изследването е проведено сред 3110 души на възраст между 40 и 84 години, които към началната дата не са имали никакво сърдечно-съдово заболяване и не са били лекувани за повишен холестерол.
В течение на 14-те години 1019 човека са развили високо кръвно налягане. След отчитане на фактори като възраст, тегло, употреба на алкохол и тютют, фамилна история, наличие или отсъствие на активен начин на живот, диабет, е установено, че пациентите с повишен общ холестерол са с 23% по-висок риск от високо кръвно налягане. Същият процент при тези с повишени нива само на “лошия” холестерол е вече 39.
Екипът, провел изследването, твърди, че резултатите от него ясно показват, че повишеното ниво на холестерол следва да бъде свързано с вероятно развитие на високо кръвно налягане в бъдеще и навременните мерки за понижаване на холестерола със сигурност биха намалили тази вероятност.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории