Трицветен хляб : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Трицветен хляб

Добавено в Хляб, питки

Добави към моето меню

Шарен трицветен хляб
рецепта за един различен шарен хляб, който може да създаде настоение и може да бъде поденсен на вечеря или за закуска

1 ч.ч. хладка вода
1 ч.ч. кисело мляко
1 кубче мая за хляб
2 с.л. олио
1 щипка захар
около 1кг брашно

1 парче тиква сварена (по възможност)
1 с.л. лютеница
1 ч.л.червен пипер
1 шепа бланширан спанак, разбит на пулс в блендер
2 с.л. настъргано сирене
1 с.л. маргарин (или свинска мас)

сусам за поръсване
1 жълтък

* От посочените продукти се замесва меко, еластично тесто. Оставя се да втаса около 30 – 40 минути.

* След това тестото се разделя на три части.
В първата се слага пасираната тиква.
Във втората – лютеница и червен пипер.
В третата – босилек и сирене.

* От трите части се оформят топки, ако е необходимо се прибавя още малко брашно. Всяка топка се разточва на кора около 1 см и се намазва леко с маргарин или свинска мас.

* Корите се нареждат една върху друга. Завиват се на руло, което се поставя в намаслена форма. От това тесто се приготвят 2 рула и ползвам формите за кекс.

* Оставя се отново да втаса около 30 минути. Рулото се намазва с жълтък, поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята фурна при температура около 180 градуса около 40 мин.

Идея:
Тиквата може да се замени със сварен пасира картоф.
Спанака може да се замение със ситно нарязан магданоз, босилек или зелен лук.

Резултат: получава се вкусен шарен хляб. Апетитно! придружен с голяма купа зелена салата може да се получи цяла вечеря.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории