Последни Рецепти
Последни Статии

Шопинг терапия

Добавено в Други

Добави към моето меню

Шопингът лекува стреса и връща усмивката
Шопинг терапия

Пазаруването като терапия
Всеизвестен е фактът, че ходенето на пазар е най-добрия начин за справяне със стреса. За да съчетаете полезното с приятното, отидете на пазар като анти-стрес терапия и се запасете с достатъчно количество хранителни продукти, които ще държат напрежението далече от вас.

Основно правило при ходенето на пазар е да имате изчерпателен списък с всичко, което ви трябва и да не се откланяте от него. Опитали тази система твърдят, че разходите им са намалели драстично, защото са успели да се преборят с изкушението да пазаруват спонтанно каквото им падне.

И така, списък с анти-стрес хранителни продукти, които трябва непременно да станат част от всекидневния ви режим.

Плодове и зеленчуци
Те са най-добрите ни приятели в борбата със стреса. Изберете си тези, които съдържат повече витамин С и витамин В8:
Зеле
Спанак
Марули
Портокали
Киви
Домати
Млечни продукти Калций, минерали и какви не още полезни съставки има в млякото. Ако ви притесняват калориите, вземете си обезмаслено мляко, но не задрасквайте съвсем щанда с млечните произведения от маршрута в магазина.

Можете спокойно да си вземете:
Кисело мляко с плодове
Сирене, Рокфор
Месо

За всички врагове на месото ще кажем само, че то съдържа витамин В 3, който помага много да се справяте по-леко със стресовите състояния. Има достатъчно видове месо, които не съдържат холестерол в страховити количеста. Спокойно можете да хапнете:

Печено пиле
Шунка
Телешки дроб
Наденички
Риба Рибата и морските дарове са източникът на олиго-елементи. С тяхна помощ ще се отърсите от тревожните състояния.

Вземете си:
Раци
Скариди
Миди
Сьомга
Риба тон ( може и в консерва) звучи екзотично, но разнообразието е част от добрата кухня:)

От всичко останало:
Пълнозърнест хляб
Зърнени закуски или мюсли за закуска
Натурален сок
Чай, билков или зелен чай
Минерална вода (или си направете разходка до халите или Горна Баня, в София минерална вода има и защо да не го направим една приятна разходка)

Ако подберете подходящите количества ( т.е да се чувствате сити, но не и преяли след хранене), изброените по-горе храни са достатъчни за здравословен и балансиран хранителен режим.

В Америка има шега, че в психотерапията се е появило едно ново направление, наречено “пазаруване”. Шопинг терапията вече е мания на десетки жени, които търсят начин да се разтоварят от стреса или просто от несполучливи моменти в живота си. Неслучайно в САЩ са се появили първите сдружения “Анонимни пазарохолици”, както и психиатри, които приемат пазаруването като зависимост наравно с хазарта, наркоманията и алкохолизма. И се опитват да го лекуват, само че засега май успехи нямат. Неслучайно рекламните специалисти твърдят, че няма реклама, която да вдигне повече продажбите, отколкото
разбитите сърца на дамите
В такива случаи те малтретират кредитната си карта с такова темпо, че при възможност биха изхарчили брутния вътрешен продукт на страната. В резултат на следващия ден установяват, че закупените вчера много екстравагантни обувки нямат нищо общо с тоалетите в гардероба им, и в резултат се стига до нова депресия и ново пазаруване – този път на подходящите дрехи и чанти.
Естествено, българските жени релаксират в по-малки мащаби. За много неудовлетворени домакини единственото финансово утешение е покупката на две кила картофи от Женския пазар, което си е нов повод за депресия. Има обаче и достатъчно жени, които вече могат да си позволят да се утешават със скъпи глезотийки, независимо че са на кредит. Именно заради това много от магазините, продаващи облекла и парфюми, приемат плащане и с кредитни карти. Друг е въпросът каква драма настъпва, когато стане дума за погасяване на заема.
Съветите на психолозите за ограничаването на финансовите щети от шопинг терапията са изобилни, но май недостатъчно ефективни. Първият от тях е при излизане да не вземате в себе си никакви карти (е, ако много се изкушавате, вземете тази, в която има най-малко пари) и си заделете сума в брой само колкото ще ви бъде нужна за деня. Така, дори и да се изкушите да се лекувате с пазар, поне ще се ограничите до червило, а не до цялостна подмяна на обзавеждането или гардероба. Минусът е, че ако сте силно пристрастени към това занимание, нищо не ви пречи да вземете пари назаем от приятел, за да си купите желаното, а на другия ден да върнете сумата.
Втората препоръка е при криза да се обадите на близки приятели или дори да се съберете с тях в заведение. Това ще ви накара да се отпуснете и да споделите проблема си, а освен това ще ви разсее достатъчно, за да забравите за пазара, който най-често е заместител на човешкото общуване.
Освен това, колкото и пари да изхарчите в заведението, едва ли сумата ще е равна на онова, което бихте дали при безразсъдно пазаруване.
Трето. Заделете в гардероба си едно крило за онези дрехи, които вече не обличате и не ползвате. Като видите какви количества боклуци сте натрупали в резултат на периодичните си депресивни изблици, ще си помислите дали
да запълните още една закачалка с одежда, която никога няма да облечете. Минусът на българското пазаруване обаче е, че много от дамите носят дори и онези тоалети, които не им отиват, само защото са похарчили пари за тях.

Съветът “Отидете на фитнес” също се води ефективен, но само когато жената по принцип е пристрастена към спортуването. Предполага се, че спортната зала ще те накара да релаксираш и да се тонизираш, така че да не прибягваш до нови финансови изстъпления. Но ако не си привикнала с тренировките, мускулната треска може най-много да те вкара в цикъла “и съм изтощена, и съм нещастна, и не изглеждам добре физически” и пак ще изпразни портмонето ви.
Съществуват и съвети като “Намерете си кауза, към която да се присъедините, например защита на природата”. Проблемът обаче е как ще реагират истинските природолюбители, когато им обясните, че сте се прикачили към тях, за да откажете пазаруването.

Може би един от ефективните съвети е в случаи на неудовлетворение да отбягвате магазините, в които пазарувате по принцип, и да се отбивате само в такива, за които предварително знаете, че
няма да си харесате нищо
Примерно, ако харесвате елегантни тоалети и не си падате по спортния стил, се отбивайте предимно в другия тип магазини. Лошото е, че ако непременно ви се иска да похарчите пари, и там ще се изкушите да хвърлите сума, за която после ще съжалявате.

В САЩ дори съществува идеята за създаване на “зони, свободни от пазаруване” – нещо подобно на терапевтични комуни, отдалечени от населени места с търговски центрове. Само дето интернетът обезсмисля и тези усилия – стигат ти компютър и кредитна карта, за да натрупаш една камара торбички от “Гучи”, даже ако си се оттеглил сред гората

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории