Последни Рецепти
Последни Статии

Света Ана

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Света Ана, 9 декември
Честит имен ден на Ана, Анна, Анка, Ани

На 9 декември Българската православна църква отбелязва деня на Света Ана, майката на Дева Мария. На Зимна Св. Ана църквата чества нейното зачатие. Св. Анна закриля брака, семейството, девствеността, бременните жени и вдовиците.

Този празник се почита от врачките и магьосниците. За да се предпазят от зли магии, хората приготвяли катранени кръстове, с които гонели всички лоши духове.

Анна е латинска форма на староеврейското Hannah “благоразположение, милост”, името се обяснява и с цяло изречение – “Бог благослови ме със син!”.

ana

Почитането на светицата се разпространява широко през 6 век, когато в Константинопол е построена първата черква, носеща нейното име. Света Ана е смятана за покровител на родилките, брака, на майчинството, на семейството, на бременните, девиците и вдовиците.

Освен с майчинството, денят се свързва и с обръщането на слънцето на изток, към пролет, денят започва да расте. Ражда се нещо ново, нова светлина, ново време, Нова година, нов късмет.

Летният празник на света Анна – 25 юли, е по-разпространен и почитан в Западна България и в Родопите, като там се почита като защитница на бременните жени и на майчинството
На 25 юли християнската църква отбелязва празника Успение на Св. Анна

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории