Пиле табака : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Пиле табака

Добавено в Руска кухня, Ястия с пиле

Добави към моето меню

Пиле табака
една от най-известните руски рецепти. За него е необходимо само пиле, пипер и чесън. Но вкусът му е толкова възхитителен, че трудно може да се остави чинията.
Пиле табака се поднася със сварени картофи, салата домати и чеснов сос.

пиле (около 1кг)
1 с. л. чисто масло

за марината:
2 с. л. заквасена сметана
3 – 5 скилидки чесън
сол и черен пипер на вкус

за сос “Кемали”:
4 зелени домата
3 скилидки чесън
2 стръка магданоз
2 стръка копър
1 ч. л. лимонов сок
лют червен пипер на вкус

Пилето се разрязва на две през гърдите и се начуква, докато се получи средно тънка пържола. Овкусява се със сол и черен пипер.

Чесънът се счуква и се смесва със сметаната. Подправя се с малко черен пипер. Пилето се намазва от двете страни и се оставя да престои няколко часа, притиснато с тежест.

Пържи се в оребрен чугунен тиган с капак. Тиганът се загрява силно и пилето се поставя с вътрешната част към дъното. Когато е готово, се обръща от другата страна.

За да се приготви сос “Кемали”, доматите се нарязват на едри парчета, сваряват се и се пюрират. Прибавят се чесън, копър, магданоз и едро счукан лют пипер на вкус. Добавя се малко лимонов сок и хубаво се разбърква.

Без да се спускам в история на руската кухня можеби все пак това е грузинска кухня. Това е специлитет на Ваня, майката на приятелите на сина ми, учили са със съпруга си в Москва и от там се е прибрала с два съда за пиле Табака – един в апартамента, а другия на вилата, така че за мен това си остава специалитета на Ваня. Хубавото на тази рецепта е, че когато отидеш на вилата го слагаш и когато дойде време за трапезата то е готово.
Пиле табака, може да се приготви и в обикновена тавичка, стига да се притисни добре, аз така го правя.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории