Последни Рецепти
Последни Статии

Меню за Тодоровден

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Тодоровден, се празнува винаги в първата събота на Великденските пости след Сирни Заговезни.
Почитането на християнския светец Тодор от българите исторически датира още от ранното средновековие, като обединява култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон.
Тодоровден се празнува за здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт.Наричат празника още Конски Великден.

На Тодоровден жените месят и раздават обредни питки и хлябове, наречени „конче” или „копито”, на които от тесто се измайсторяват съответните фигурки.
Обредната трапеза за празника е постна и включва пита с мая, леща, супа от гъби, царевица

Пита “Подкова” за Тодоровден. Вари се и се раздава и Коливо – жито с мед и орехи…
споделена от Snejana Aleksieva
тодоровден

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории