Торта с портокали и извара : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Торта с портокали и извара

Добавено в Десерти

Добави към моето меню

Торта с портокали и извара


Това е една рецепта за торта от извара и портокали, донесена от Италия. С приятели понякога спорим къде слънцето огрява най-интересните места – дали е Италия, Шанхай или уличките на Латинския квартал в Париж, или пирамидите в пустинята. Сещам се за един стих на арабски поет “Ще запаля огън в пустинята за да стопля сърцето ти” в този зимен ден си спомням хубавите дни, хората с които сме били там и сме откривали красотата на света. За мен Италия си остава най-красивата, най-топлата и най-историчската земя, там след всеки завой се откриват все нови и нови красоти, било то създадени от хората или дадени от Господ – белотата на сградите в Пиза, слънцето на Соренто, каналите и тесните улички на Венеция, любовта във Верона или виното на Тоскана. Затова, сигурно затова харесвам Италия и италианската кухня.

Торта с портокали и извара

500 гр извара
1/2 ч. ч. бадеми (или орехи)
2 1/2 с. л. нишесте
6 с. л. захар
5 яйца
1 с. л. настъргана кора от портокал

за сока:
сок от 3 портокала
настърганата кора от портокалите
4 с. л. захар
сока и настърганата кора на 1 лимон
1 п. желатин

Жълтъците, бадемовата есенция, 4 с.л. захар, смлените бадеми и портокаловата кора се разбъркват добре с изварата докато се получи еднородна смес.

Белтъците, нишестето и 2 с.л. захар разбивате на сняг. Прибавяте лъжица по лъжица към изварата, като много внимателно и непрекъснато разбърквате сместа, за да не спаднат белтъците.

Готовата смес се разпределя в подходяща тава, покрита с намаслена хартия за печене. Пече се 40-50 минути в предварително загрята фурна при температура 180 градуса.

Кората на портокалите и лимона нарязвате на ивички (или настъргвате) и варите в 5-6 с. л. вода 6-7 минути (колкото да я ароматизира). След като кипне, прибавя изцедение портоколав и лимонов сок, добавяте и захарта. Сиропа ври около 20 минути. След което прибавяте прадварително разтворения желатин на водна баня.

Тортата заливате с добре охладения сок. По желание може да украсите окрасите тортата отгоре със сметана.

Поднасяте с кафе експресо, в хубав и слънчев следобед, като днешния.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории