Последни Рецепти
Последни Статии

Трапезата за Димитровден

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Трапезата за Димитровден
На Димитровден на трапезата се приготвя курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле – с петел ако именника е мъж и с кокошка, ако е жена.Също на масата се слага варена царевица, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.

trapeza-dimitrovden
Трапезата на Димитровден, споделено от Росица Петкова
под пилето има пилешка дроб сърма, а отстрани е картофено пюре с царевица и зелени маслини с бадем. Весел празни!

Питка за Димитровден
Рецепта споделена от Nadia Vladimirova

pitka-dimitrovden
Продукти
1 кг брашно
3 с.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче мая (40 г)
3 яйца
200 г кисело мляко
300 мл. прясно мляко
1/2 ч.ч. олио
pitka-dimitovden-1
Рецепта за питка за Димитровден
• Брашното се пресява и се прави кладенче в средата. Слага се солта, захарта, разбитите яйца и киселото мляко със стайна температура.
• Прясното мляко се затопля и в него се слага маята, 1 ч.л. захар и 2-3 с.л. брашно, след което се оставя да шупне и се добавя към другите продукти.
• Замесва се тестото като постепенно се слага и олиото.
• Вече умесено се намазва с малко олио и се оставя на топло да втаса.
• После се замесва отново. Оформя се по желание е се оставя пак да втаса.
• Намазва се с 1 жълтък разбит с 1-2 с.л. прясно мляко.
• Може да се добави сусам, мак или др.
• Пече се на 170-180 градуса около 35-40 минути /като започне да се запича леко се слага вестник върху питката,за да не се препече отгоре, но да се внимава той да не опира в реотаните на печката!/
• Като се изпече се увива с кърпа докато поизстине.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории