Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, повишават умствените способности

Добавено в Готварски статии

Добави към моето меню

Червените боровинки са на първо място.

Научното издание Psychology Today публикува статия посветена на хранителните продукти, които допринасят за увеличаване на умствените способности. Учените достигат до извода, че продуктите, полезни за сърцето, са полезни също така и за мозъка и болшинството от тези продукти могат да се видят на празничната маса.
Изследователите смятат, че червените боровинки в най-голяма степен подпомагат развитието на умствените способности при хората. В тях се съдържа голямо количество антиоксиданти, които взаимодействат със свободните радикали на кислорода. Тези радикали произвеждат холестерол, които не само е вреден за сърдечно-съдовата система, но е виновен и за влошаване на паметта и работата на опорно-двигателния апарат с напредване на възрастта. Изследванията върху плъхове показват, че диета, с основен компонент червените боровинким, води до подобряване на паметта и до по-балансирана работа на опорно-двигателния апарат при по-възрастните екземпляри.

На второ място след червените боровинки се нареждат къпините. Те притежават същите свойства както и червените боровинки, но при тях антиоксидантите са по-малко. За сметка на това обаче при къпините има вещества, които подобряват зрението.

Третото място си поделят цвеклото и зелето. Веществата, съдържащи се в тези зеленчуци, разрушават ферментите, които в голяма степен водят до развитие на болестта на Алцхаймер и снижават когнитивните финкции.

Следващо място в класацията заема тлъстата риба. Такива риби като сьомгата, сардината и херинга съдържат киселини, които също разграждат вредните ферменти. Изследванията показват, че ако един път в седмицата се консумира някой от тлъстите видове риба, това помага в значителна степен да се намали вероятността от развиване на болестта на Алцхаймер.

Почетното пето място в рейтинга на “умните” храни заема спанакът. Специалистите установяват, че спанакът забавя появяването на проблеми с нервната система, вследствие остаряването на организма и възпрепятства възникването на нарушения в опознавателните способности.

Яденето на риба удължава живота на паметта

При възрастните хора, които са яли риба поне веднъж седмично през дълга част от живота си, паметта функционира поне като при хора, по-млади с 3 години, установи изследване на учени от Чикаго.
“Без съмнение рибата явно подпомага мозъчната дейност и паметта функционира като при по-млад човек” заяви д-р Марта Клеър Морис, ръководител на екипа.
Храната от морски произход е особено богата на омега-3 ненаситени мастни киселини, една от които – DHA – е много важна за оформянето на мозъка в по-ранна възраст.
Няколко проучвания в последно време показват, че тя е не по-малко важна и за мозъка при хората в напреднала възраст.
Като цяло изводът от изследването на учените от Чикаго, публикувано в декемврийския брой на Archives of Neurology, е, че хората, които редовно и поне веднъж седмично са яли риба, са забавили занижаването в умствените си функции поне с 10%.
Засега няма доказателства, че ефектът се дължи именно на омега-3 ненаситените мастни киселини, но както твърдят учените :”Най-малко ползата от яденето на риба е изместването поне отчасто от менюто на храни, съдържащи наситени мазнини като например червеното месо.”

Използвани маркери:
риба,спанак,зеле,антиоксиданти,боровинки,холестерол,къпини,цвекло

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории