Последни Рецепти
Последни Статии

Великднски яйца с естествени бои

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Боядисване на великденски яйца
с ествествени бои

За да се получи тази статия са ползвани два източника как баба ми боядисваше яйца, винаги правеше и с готови бои, на село така (може би и до днес се казва, когато нещо е хубаво, че е като купешко) и една илюстрация на руски в която има събрана много информация.
С баба ми правехме следното
отвара от коприва за много зелени яйца
отвара от люспите на кромид лук за топли оранжеви багри
Добавяхме и от купешките бои и ставаха много шарени и весели яйца. Ето как може да направите много шарени яйца за Вликден като използвате само естествени оцветители.

някои идеи са практични, други трудни за реализация
Великденски яйца могат да се оцветят с естветвени бои като се използват следните продукти
жълто – люспи от лук
светложълто – сварена отвара от кора на лимон или портокал
зелено – коприва
червено – цвекло червено
виолетово – червено зеле
светловиолетово – отвара от люспи на червен лук
кафяво – отвара от кафе

velikdenski ajca estestveni boi

Светло червено, розово – червено цвекло, череши, къпини

Червено – червено цвекло
една глава червен цвекло по-малка се нарязва на ситно, залива се с вода и се оставя да се оцвето. Добавят се яйцата, като трябва да има толкова вода, че да ги покрива един пръст отгоре и се сваряват така яйцата като се добави 1 ч.л. сол и 1 с.л. оцет.

Тъмно оранжево до светло кафяво – листа от сух кромид лук – яйцата се завиват в люспите лук, поставят се на дъното на съда, заливат се с нужното количество вода, добавят се 1с.л. оцет и 1 ч.л. сол. Варят се до готовност – около 8 мин от завирането на водата.

Кафяво – яйцата се варят в черен чай или кафе в продължение на 20 минути на тих огън.

Светло жълто – настъргана лимонова кора или лайка – приготвя се отвара в която се сваряват яйцата лимони се вари в 1 л. вода заедно с яйцата за 20 минути.

Оранжево – може да се получи с подправки – шафран, чили на прах, разтворени във водата в която се варят яйцата

Синьо – нарязано прясно червено зеле – вари се до оцветяване на сместа. като се охлади се добавят яйцата и се сваряват.

Тъмно синьо – яйцата се варят в домашно червено вино – в съотношението с вода е 1:1, като се добавя 1 с.л. оцет и сол.

Зелено – спанак, магданоз или коприва се залива с 2 л вода и се вари до оцветяване на сместта. След като сместа се охлади се добавят яйцата и се сваряват.

Когато яйцата се варят заедно с оцветител – природен, за да се получи по-тъмен и наситен цвят яйцата се оставят докато изстинат в разтвора. Така може да се получат яйца с различна яркост на багрите.
След като се извади яйцето от една боя може да бъде потопено в друга боя за да се получи друг нюанс на оцветяване.

Боядисаните яйца се оставят да изсъхнат върху мека кърпа или кухненска хартия след което се намазват с олио.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории