Последни Рецепти
Последни Статии

Великденски яйца

Добавено в Великден, Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

Великденски яйца
или това, което научих от моята баба

Моята баба вече я няма. Ние станахме граждани на света. Посрещаме Великден в различна среда, в чужда страна с красиви градове с други традиции и празници. Но наученото, онова с което сме възпитани и отраснали, остава. Преплитат се в новото общество на бързопроменящи се технологии, обмен на информация и пътувания. И някак това с което си възпитан те прави и по-силен. Покрай нас минава католическия Великден, с концертите в катедралите, базарите, шоколадовидте зайци и куп още неща. Красиво е, но някак не е нашия празник. И празнуваме по православния календар.

А какво е Великден без червените яйца и козунака. Тази година яйцата ще ги направи дъщеря ми. На мен ще ми е малко трудно, но ще помагам, наблюдавам и каквото се получи – все ще е хубаво. Така както баба ме научи да правя шарени яйца и козунак за празника.

velikden eggs

Първото яйце винаги е червено и с него се прави кръст на челото на всички деца в къщата.
После има няколко яйца, върху които се рисува кръст с църковна свещ, а след това яйцето се пуска в боята. Кръстът ще личи, само ако го нарисувате върху още топлото яйце. Може да нарисувате с восък още много и различни фигури и шарки по топлите яйца и след това да ги потопите в боята – ще останат следи и цветовете ще преливат.

Вторият начин по който баба ме научи да правя червените яйца е с мрежичка (от стар чорпогащник) и листенца. Пращаше ме в градината да откъсна малки листенца с различна форма, които слагаше върху яйцето, поставяше в парчето плат и връзваше здраво, а след това потапяше в боята.

Има още един начин, отново с използва мрежичка. Яйцето се боядисва в един цвят – жълто, оранжево, червено и се оставя да изсъхне. След това се поставя в мрежичката и се поставя в друг, контрастен цвят – получават се много интересни яйца.

И още един начин има – на преливащите цветове. Половината яйце се поставя в един цвят, а след това другата половина в друг цвят, цветовете се смесват и се получават интерсни шарки.

Когато яйцата се боядисат се оставят да иззсъхнат след което се намазват с олио и се полират с вълнено парче плат.

Баба винаги слагаше и няколко стръка здравец при яйцата, за по-красиво, за здраве …

(а знаете ли, че и здравец расте в нашите градини, другаде – колкото и красиви цветя да има – няма здравец)

Допълнение
ВЕСЕЛКА СТАНОЕВА – ще добавя в допълнение още няколко дребни подробности които ме е научила и моята баба освен, че с първото червено яйце се слага “Петно” за здраве на децата, то се оставя и на домашния олтар (пред иконата в дома ви) на специално място и там стои за здраве, късмет и берекет до следващия Великден. Ако яйцето се е запазило значи годината е била добра, ако се е развалило и замирисало имало е болести и нещастия. Старото яйце от “лани” се закопава в цветна градина цяло в деня на Великден.

_ Да, така е – първото е червено и с него се прави знак по челото на децата. И понеже не във всеки дом има икона, се слага на най-видното място, на село, в бюфета, на витрината и стои така до следващия Великден

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории