Какво вино да поднесем : Готварски, кулинарни рецепти
Последни Рецепти
Последни Статии

Какво вино да поднесем

Добавено в Готварски техники, Дом & Семесйтво

Добави към моето меню

С каква храна какво вино да поднесем?
не е риторичен въпрос, а началото на цяло изкуство

На пазара се предлагат много вина, от традиционалните наши, български вина до вино, внос от Италия, Франция, Чили … има бяло, червено, розе, шампанско, като избора зависи от нашия вкус и цената. Това е кратък наръчник, който отговаря на въпроса с каква храна какво вино да поднесем.

Вино като аператив
Ако сте решили да започнете вечеря или обед с по чаша вино, изберете някое леко вино, като розе. Розето се сервира обикновено изстудено и е подходящо като аператив.

Вино, поднесено със салата
Шардоне се съчетва най-добре със салата. То притежава малко “плодов вкус”, което го прави подходящо за повечето салати.
Любопитно, но факт, повечето дами предпочитат шардоне, затова ако искате да се съобразите с мнението на вашата половинка изберете шардоне.

Какво вино да поднесем с пица
Оказва се, че с пица най-добре се съчетава розе. Можете да избирате между розе с по-сладък вкус или леко нагарчащо.
Можете да поръчате и червено веино, което се съчетава вкусово добре с месо и доматен сос, т.е. комбинацията червено вино и вегетарианска пица (като Маргарита) не е традиционна.

Какво вино да поднсесм с месо
Старо правило гласи, че с червено месо се поднася червено вино, а с бяло месо – бяло.
Червеното мерло е един добър избор за свинско или телешко месо.

Какво вино да поднесем със сирене
Това не е запазена територия само за французите. Отдавна червено вино и синьо сирене е станало класика. Към плато от различни сирена се поднася червено вино.

Какво вино да поднесем с риба
Сухо или студено бяло вино се съчетават най-добре с риба или морски деликатеси.
Според етикета рибата е несъвместима с червено вино.

Какво вино да поднесем с китайска храна
Тук отново избора е розе. Китайската храна е много силна на подправки, често се смесват сладко и солено, сладко и кисело, затова китайската кухня се съчетва с по-леко вино.
Вкусът и ароматът на червеното вино може да се изгуби вкусът му, комбиниран с рецепти от китайската кухня.

Какво вино да поднесем с десерта
Изборът е естествен като славосъчетанието ягоди и шампанско – с десерта се поднася шампанско.
Шампанското не е само за тостове, за посрещането на Нова година или сватба – чаша шампанско е иделно за край на официална или празнична вечеря, поднесено заедно с десерта.

Тази публикация би била полезна, ако следващия път не се чуствате изгубен във винената листа на заведението или когато сте изправен пред избора на вино в магазина. Оставете вашите сетива и предишен опит с виното да ви водят в избора.
И се насладете на вашата вечеря.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории