Последни Рецепти
Последни Статии

Домашна торта

Добавено в Българска кухня, Сладкиши

Добави към моето меню

Торта
рецепта за торта, рецептата на баба, на леля … това е тортата, която се приготвяше у дома за празник, затова и името й е такова лаконично, само торта

5 яйца
1 ч.ч. захар
5 с.л. вода
2 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер

крем:
1 л. прясно мляко
300 гр захар
1 пакетче нишесте

1 компот

* Яйцата се разбиват със захарта докато побелеят;
* Бавно се прибавят 5 с.л. вода и предварително пресятото брашно. В последната лъжица брашно се размесва бакпулвера;
* Разбърква се добре с лъжица и се изсипва в предварително намазана с олио и посипана с брашно форма за печене (може да се използва и хартия за печене :);
* Пече се в предварително загрята фурна на 200 градуса, до готовност, проверява се по метода на суха клечка за зъби, около 30 мин.
* След като блата е опечен се разрязва с конец или с нож на 3 блата, които се сиропират със сиропа на компота;
* Крема се приготвя като към заврялото мляко се добави захарта и нишестето, разтворено в 100 мл предварително отделено мляко. След като заври крем-нишестето се вари на слаб огън до сгъстяване;
* Блатовете се съединяват като се пълнят с крем, а отгоре тортата се покрива цялата с крем;
* По желание се посипва със смлени орехови ядки или с настърган шоколад.

Рецепта класика и винаги сполучлива.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории