Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден за борба с рака

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Световен ден за борба с рака – 4 февруари

На 4 февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака.
Целта е привличане на общественото внимание към този глобален проблем, затова колко опасни и често срещани са днес раковите заболявания.
Раковите заболявания са на второ място сред водещите причини за смъртност и честотата тревожно нараства. Ако бъдат открити достатъчно рано, много видове рак могат да бъдат лекувани ефективно.

borba s raka

Да се разболееш от рак, да имаш близък човек болен от рак е трагедия. Но днес лекарите казват, че са известни причините за рак и това дава възможност да се предотвратят около една трета от новите случаи.
С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и ракът на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.
Въпреки големия процент на заболеваемост, методите за справяне с рак всяка година се подобряват. Може би скоро ще има ваксина срещу всички форми на тежката болест. Но дотогава основно остава превенцията, да не се злоупотребява с вредните навици и да се води здравословен и активен начин на живот.

world cancer day
България
През последните години се наблюдава рязко увеличаване на онкологичните заболявания в България, като новозаболелите за 2012 г са 34 хиляди души. . Към 2012 година, приблизителният брой на онкоболните в България е 270 000 души, според данните на Националния раков регистър.
Статистиката отбелязва рязко покачване на заболеваемостта в последните години, както и увеличаване на процента на младежите, страдащи от ракови заболявания.
За намаляване броя на заболелите, е важен начинът на живот и грижите за личното здраве.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории