Последни Рецепти
Последни Статии

Световен ден за борба с рака

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Световен ден за борба с рака – 4 февруари

На 4 февруари се отбелязва Световният ден за борба с рака.
Целта е привличане на общественото внимание към този глобален проблем, затова колко опасни и често срещани са днес раковите заболявания.
Раковите заболявания са на второ място сред водещите причини за смъртност и честотата тревожно нараства. Ако бъдат открити достатъчно рано, много видове рак могат да бъдат лекувани ефективно.

cancer day

Да се разболееш от рак, да имаш близък човек болен от рак е трагедия. Но днес лекарите казват, че са известни причините за рак и това дава възможност да се предотвратят около една трета от новите случаи.
С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените и ракът на белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво, на простатната жлеза и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.
Въпреки големия процент на заболеваемост, методите за справяне с рак всяка година се подобряват. Може би скоро ще има ваксина срещу всички форми на тежката болест. Но дотогава основно остава превенцията, да не се злоупотребява с вредните навици и да се води здравословен и активен начин на живот.

България
През последните години се наблюдава рязко увеличаване на онкологичните заболявания в България, като новозаболелите за 2012 г са 34 хиляди души. . Към 2012 година, приблизителният брой на онкоболните в България е 270 000 души, според данните на Националния раков регистър.
Статистиката отбелязва рязко покачване на заболеваемостта в последните години, както и увеличаване на процента на младежите, страдащи от ракови заболявания.
За намаляване броя на заболелите, е важен начинът на живот и грижите за личното здраве.

insult

Добрата новина е, че около 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими. Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако:
– Спрете употребата на тютюн (откажете цигарите под каквото и модерна форма да ви ги рекламират) и избягвате помещения, където може да станете пасивни пушачи;
– Не злоупотребявате с алкохол и по-специално с концентрирани напитки;
– Избягвате прекомерното излагане на слънце;
– Поддържате здравословно тегло, чрез здравословно хранене и упражнявате редовна физическа активност;
– Знаете как да се предпазвате от инфекции, които могат да причинят рак;
– Редовно ходите на профилактични прегледи.

Известният специалист по онкологични заболявания Крис Стийл от британският онкологичен център Макмилън посочи 7 основни симптома, при наличието на които спешно трябва да се запише час за преглед.
6 основни симптома на рака
– внезапни изменения в работата на дебелото черво или пикочния мехур;
– “необяснимо” кръвотечение;
– уплътнявания в гърдите или на друго място;
– изменение на цвета или размера на бемка;
– продължителна тежка кашлица с хрипове;
– дълго незаздравяваща рана.
Стийл подчертава, че изброените признаци може и да не са непременно свързани с онкологично заболяване, но съветва да не се отлага проверката им при откриване. “Това никога не е излишно губене на време“, коментира той. При навременна диагностика всеки четири от десет случая на рак могат да бъдат предотвратени, напомня той.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории