Последни Рецепти
Последни Статии

Консумацията на плодове, зеленчуци и чай намалява риска от Алцхаймер

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

При заболяване от Алцхаймер се препоръчва хранене по т.н MIND режим. Той е близък до националната кухня на Средиземноморските народи и включва консумация на риба, полезни мастни киселини, зеленчуци и пълнозърнести продукти. Близка е и до друга известна диета – DASH, която е изградена от експерти с цел профилактика на високото кръвно сред населението. DASH режимът включва основно плодове, зеленчуци, както и нискомаслени млечни продукти.
Има диета срещу Алцхаймер и за поддържане на ума

Изследва публикувано през януари 2020 в Neurology показва, че
Пиенето на черен чай и червено вино и консумацията на къдраво зеле може да намалят риска от болестта на Алцхаймер. Това показват резултатите от 12-годишно изследване.

tea fruit pix
Консумацията на плодове, зеленчуци и чай намалява риска от Алцхаймер
Fruits, vegetables, tea consumption linked with lower Alzheimer’s risk
Тези продукти са с голямо съдържание на химикали, наречени флавоноиди, които поддържат мозъка в добро здраве.

Учени от университета Ръш в Чикаго са проследили здравословното състояние на 921 души на средна възраст 81 години, които отговорили на въпроси, свързани с храненето си. Оказало се, че приелите най-голямо количество флавоноиди – около чаша черен чай дневно, са с наполовина по-малък риск от болестта на Алцхаймер.

Зехтинът, крушите, портокалите и броколито са сред продуктите, които са най-ефикасни за избягване на загуба на паметта.

Консумацията на повече плодове и зеленчуци и пиенето на повече чай може да са евтин и лесен начин хората да избегнат болестта на Алцхаймер“, заяви ръководителят на екипа Томас Холанд.

winter tea pix

В първото по рода си изследване флавоноидите били разделени на четири типа – кемпферол, изорамнетин, мирицетин и кверцетин.
Кемпферол се съдържа в големи количества в листните зеленчуци, като спанака, броколито и къдравото зеле, както и в чая, намалил с 51% риска от деменция.
Изорамнетин се съдържа в зехтина, червеното вино, крушите и доматения сос, понижил риска с 38%, както и мирицетинът, който се съдържа в чая, къдравото зеле, портокалите, доматите и червеното вино. Кверцетинът, който се съдържа в ябълките, нямал никакъв ефект.

Приемалите най-голямо количество флавоноиди – 15,3 милиграма дневно, били с 48 процента по-малък риск от болестта на Алцхаймер в сравнение с приемалите най-малко количество – 5,3 милиграма дневно. Двадесет и осем от приелите най-голямо количество флавоноиди 186 участници били диагностицирани с деменция, докато това се отнасяло за 54-има от приелите най-малко количество флавоноиди 182-ма участници.

Начинът на хранене играе важна роля, но е само един от аспектите на болестта на Алцхаймер. Редовните физически упражнения и управлението на стреса могат да намелят риска и да ни предпазят от старческа деменция.

https://n.neurology.org Neurology, online January 29, 2020.
Study: Antioxidant flavonol linked to lower risk of Alzheimer’s dementia

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории