Последни Рецепти
Последни Статии

Червеното месо крие рискове

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Червеното месо крие рискове
В почти всяка статия за здравословно хранене и при диети се говори за бяло пилешко месо, почистено от мазнини или за пуешко, препоръчва се мазна риба и много рядко се споменава за червено месо.
Ако има препоръки за консумацията на червено месо, тя е за 70 г. Трябва да се ограничава количеството консумирано червено месо до три резена шунка, агнешки котлет или две парчета печено говеждо месо на ден, съветват експерти. Препоръките са изготвени от Научния консултативен комитет по хранене и са създадени с цел намаляване риска от рак на дебелото черво.

Намаляването на консумация на месо е стандартен медицински съвет за превенция на рак и сърдечни заболявания.

Според изследвания, червеното и преработеното месо съдържат вещества, които увеличават риска от онкологичното заболяване. Проучвания доказват, че червените органични пигменти, които съдържат желязо и придават цвета на червеното месо, вредят на лигавицата на дебелото черво.

Преработените меса водят до още по-висок риск от развитие на онкологичното заболяване, тъй като се консервират, други са опушени, твърде солени, или в състава им влизат консерванти. Процесът на технологична преработка на месото при производството на колбаси предизвиква образуване на канцерогенни вещества, които могат да увредят клетките в организма и да доведат до развитието на рак.
Консумацията на червено месо води до рак

meso 1

Консумацията на червено месо увеличава опасността от сърдечно-съдови заболявания
Консумацията два пъти седмично на свинско или телешко месо увеличава опасността от сърдечно-съдови заболявания със 7 процента, установиха американски учени, в изследване публикувано през януари 2020 г.
Екипът на проф. Норина Алън от Северозападния университет анализирал хранителния режим и здравните досиета на около 30 хиляди души на средна възраст 53 години.
Също толкова опасна се оказала и консумацията на преработени меса (салами, наденици и др.). Единствено здравословна и без никакви рискове си остава рибата, но тя много често отсъства от менюто на повечето американци (у нас предлагането на риба е ограничено и е на висока цена, която я прави недостъпна за мнозина).

За порция червено месо според екипа на проф. Норина Алън се счита 115-грамово ястие. Две такива порции седмично водят до 3-процентен риск от преждевременна смърт.
Що се касае до обработеното месо, една порция, включена в изследването, се състои от две наденички или от един хотдог.

Червеното месо засилва апетита
Учени са установили, че включването в храненето на червено месо повишава апетита. Това се случва на хормонално ниво. Желязото, на което е богато червеното месо, потиска активността на хормона лептин, който отговоря за регулацията на чувството за глад.
При проведен опит с мишки, едната група лабораторни мишки е хранене с храна с високо съдържание на желязо, а другата – храна с обичайно съдържание на желязо. В експерименталната група след определено време активността на лептин намаляла с 42%, нивото на желязо се увеличило с 215% в сравнение с контролната група.
Изследването е публикувано в Science World Report. Според учените високото ниво на желязо в кръвта провокира много заболявания като захарен диабет, затлъстяване, болест на Алцхаймер, затлъстяване на черния дроб.От друга страна недостатъка на желязо в кръвта също е опасно за организма.

Какъв е изводът? Да се храним балансирано и разнообразно. Да включваме в менюто си 70 г червено месо един или два през седмицата, поднесено със салата и зеленчукова гарнитура. Да намалим, а при възможност да изключим от храненето си колбаси, особено които са пушени. Да следим за нивото на желязо в кръвта си.

публикувано на 7 септември 2015. Обновено на 4 февруари 2020

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории