Жито за помен
Добави към моето меню
За всяка домакиня идва ден в който се налага да приготви жито за помен и след това на Задушница. Обичам варено жито с мед и орехи, обичам варено жито с билки, а покълналото жито през зимата е най-свежата храна. Но когато се подготвя жито за раздаване трябва нагласа, да си спомним за нашите близки и да бъдем за малко с тях. Защото житото е повече от храна, то е връзката ни с липсващите ни близки.
Тогава си спомням думите на хан Омуртаг “Човек и добре да живее умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомни за този, който го е направил.”
жито с орехи
И докато го приготвям аз си спомянм хубавите моменти с тях. Всеки край има своите традиции, приготвянето на жито в родния ми град са различни, на едното село се прави без добавка на галета или счукани бисквити – само жито, орехи, захар, мляко и щипка канела. На другото село житото се смесваше със счукани бисквити и се украсяваше с бонбони. Затова и рецептите ще бъдат две.
Жито за погребение, с. Михалци, Велико Търново
500 гр грухано жито
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.л канела
1 ч.ч пудра захар.
1 щипка сол
около 1 ч.ч. прясно мляко
* Житото се измива и се залива с вода. Оставя се една нощ така;
* На другия ден се сварява до разпукване на зърната с щипка сол;
* Още горещо житото се загъва с одеяло и се оставя за 2 часа така;
* След това се отцежда от водата;
* Добавя се захарта и начуканите орехи и се разбърква. Млякото се добавя горещо, толкова колкото да остане гъсто житото.
За подаването се слага в пластамсови чашки.
Жито за помен, Горна Оряховица
Житото се приготвя със смлени чаени бисквити, оформя се в поднос, който се поръсва с пудра захар и канела и се украсява с дребни бонбони. Може да се поднесе и в пластмасови чаши.
500 гр грухано жито
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.л канела
1 ч.ч пудра захар.
1 щипка сол
1 пакет чаени бисквити (ванилия аромат)
лимонова кора
* Житото се измива и се залива с вода. Оставя се една нощ така;
* На другия ден се сварява до разпукване на зърната с щипка сол;
* Още горещо житото се загъва с одеяло и се оставя за 2 часа така;
* След това се отцежда от водата;
* Добавя се захар, начуканите орехи и смлените бисквити. Разбърква се и се оформя в поднос. Поръсва се с пудра захар, настъргана лимонова кора и се украсява с дребни бонбони.
“Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани”