Последни Рецепти
Последни Статии

Жито за помен

Добавено в Българска кухня, Десерти

Добави към моето меню

За всяка домакиня идва ден в който се налага да приготви жито за помен и след това на Задушница. Обичам варено жито с мед и орехи, обичам варено жито с билки, а покълналото жито през зимата е най-свежата храна. Но когато се подготвя жито за раздаване трябва нагласа, да си спомним за нашите близки и да бъдем за малко с тях. Защото житото е повече от храна, то е връзката ни с липсващите ни близки.
Тогава си спомням думите на хан Омуртаг “Човек и добре да живее умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомни за този, който го е направил.”

zhito orehi
жито с орехи

И докато го приготвям аз си спомянм хубавите моменти с тях. Всеки край има своите традиции, приготвянето на жито в родния ми град са различни, на едното село се прави без добавка на галета или счукани бисквити – само жито, орехи, захар, мляко и щипка канела. На другото село житото се смесваше със счукани бисквити и се украсяваше с бонбони. Затова и рецептите ще бъдат две.

Жито за погребение, с. Михалци, Велико Търново
500 гр грухано жито
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.л канела
1 ч.ч пудра захар.
1 щипка сол
около 1 ч.ч. прясно мляко

* Житото се измива и се залива с вода. Оставя се една нощ така;
* На другия ден се сварява до разпукване на зърната с щипка сол;
* Още горещо житото се загъва с одеяло и се оставя за 2 часа така;
* След това се отцежда от водата;
* Добавя се захарта и начуканите орехи и се разбърква. Млякото се добавя горещо, толкова колкото да остане гъсто житото.

За подаването се слага в пластамсови чашки.

Жито за помен, Горна Оряховица
Житото се приготвя със смлени чаени бисквити, оформя се в поднос, който се поръсва с пудра захар и канела и се украсява с дребни бонбони. Може да се поднесе и в пластмасови чаши.

500 гр грухано жито
1 ч.ч. счукани орехи
1 ч.л канела
1 ч.ч пудра захар.
1 щипка сол
1 пакет чаени бисквити (ванилия аромат)
лимонова кора
* Житото се измива и се залива с вода. Оставя се една нощ така;
* На другия ден се сварява до разпукване на зърната с щипка сол;
* Още горещо житото се загъва с одеяло и се оставя за 2 часа така;
* След това се отцежда от водата;
* Добавя се захар, начуканите орехи и смлените бисквити. Разбърква се и се оформя в поднос. Поръсва се с пудра захар, настъргана лимонова кора и се украсява с дребни бонбони.

“Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани”

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории