Последни Рецепти
Последни Статии

Пай с череши

Добавено в Десерти

Добави към моето меню

Пай с череши
рецепта за пай с череши – за закуска или за следобедно кафе

2 ч. ч. брашно
1 пакетче чисто масло (125 гр)
1/2 ч.ч. пудра захар
4-5 с. л. студена вода
настъргана кора на лимон

за плънката:
500 г обезкостени череши
1 ч. ч. захар
3 с. л. брашно
1-2 с. л. лимонов сок
щипка канела
1 щипка индийско орехче

* Брашното се пресява в купа. Смесва се с пудрата захар. Добавя се маслото, нарязани на малки кубчета и се намачква, докато стани на трохи и поеме брашното. Добавя се ситно настърганата лимонова кора. Налива се водата и се замесва докато се получи меко, ронливо маслено тесто. Загъва се с фолио и се поставя в хладилника за 1 час;
* На черешите им се махат костилките и се поставят в малка тенджерка. Поръсват се със захар и брашно. Поливат се с лимоновия сок. Загряват се на котлон и се ароматизарат с канела и настъргано индийско орехче;
* Когато се получи гъст сироп се отстранява от котлона и се изчаква да се охладят;
* Тестото се изважда от хладилника и се разделя на две части, като едната е по-голяма (2/3 и 1/3). По-голямата част се разточва с размери по-големи от тези на тавата, за да може да покрие и стените на съда за печене с диаметър 20-22 см.
* Тавата се покрива с хартия за печене или се намазва с олио и се набрашнява. Тестото се повдига по краищата, като се получава ръб, висок около 1 пръст;
* Вътре се изсипва сместа от черешите;
* Останалото тесто се разточва и се нарязва на ленти, широки около 5 см. Лентите се преплитат така че да се покрие целия пай с преплетени ленти.
Може тестото да се разточи на тънка кора, да се сложи върху пая и да се нареже диагонално с остър нож;
* Паят се пече в прадварително загрята фурна на 200 градуса, около 40 – 45 мин.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории