Последни Рецепти
Последни Статии

Рецепти октоподи и калмари

Добавено в Ястия с риба и рибни продукти

Добави към моето меню

Избрани Рецепти с октоподи и калмари
Рецепти с морски дарове – октоподи и калмари. Една от любимите ми рецепти е панирани калмари, това нещо се приготвя най-добре в малките рибни ресторантчета на Босфора, но и у дома е вкусно. Това, коетп научих там да се поднася с много лимон и стръкчета джоджен.

Октопод във вино
Продукти: 1 октопод, 100 мл зехтин, 1 чаша червено сухо вино, 2 с. л. оцет, 1 пръчица канела, 1 дафинов лист, 3 зърна бахар или настъргано индийско орехче, черен пипер на зърна, червен пипер, сол.
Октоподът се начуква като пържола и се изстъргва добре, иначе месото ще остане твърдо. Изчистват се очите и вътрешностите. Пипалата се режат на парченца и се слагат в тиган на печката, за да си пуснат соса. Течността се оставя да изври на слаб огън, докато месото омекне. Прибавят се зехтинът, виното и оцетът, подправките и сол и отново се оставя за около 40 минути на слаб огън. Ястието може да се долее с малко вода или бульон. Сервира се топло или студено с варен ориз и картофено пюре.

Октопод по моряшки
Продукти: 1 октопод, 1 чаша вино, половин дафинов лист, зехтин, черен пипер на зърна, сол.
Изчистеният и нарязан на ивици октопод се слага в дълбок съд, залива се с марината от виното, малко зехтин, подправките и сол и се оставя за едно денонощие в хладилника. След това се пържи в сгорещен зехтин и се залива с предварително изврялата наполовина и прецедена марината.

Задушен октопод
Продукти: 1 октопод, 300 г домати, 300 г малки лукчета, 100 мл зехтин, 2 с. л. оцет, 100 мл червено вино, половин дафинов лист, 2 зърна карамфил, щипка канела, червен пипер, черен пипер, сол.
Изчистеният октопод се начуква, изстъргва се, нарязва се и се вари в собствен сос на слаб огън. Когато месото омекне, се прибавят няколко лъжици зехтин. В останалия зехтин се задушават лукчетата, слага се октоподът и се добавят виното и оцетът. След това се прибавят подправките и обелените и пасирани домати. Подправя се със сол и червен пипер и се оставя на слаб огън за около час. Може да се добавят също нарязани гъби, моркови и целина.

Пълнени калмари
Продукти: 1 кг калмари, 800 г обелени и изчистени от семките домати, 4 глави кромид лук, 3 скилидки счукан чесън, средата на 1 филия хляб, половин чаша прясно мляко, 100 мл сухо бяло вино, 4 с. л. зехтин, 1 връзка ситно нарязан магданоз, мазнина за пържене, червен пипер, черен пипер, сол.
Калмарите се изчистват, изплакват се и се подсушават. Пипалата им се нарязват на ситно и се отделят за плънката. Чесънът и две глави настърган лук се запържват в сгорещената мазнина, слагат се и пипалата и след като се свалят от огъня, се разбъркват с накиснатия в топлото мляко хляб и магданоза. Сместа се подправя с черен пипер и сол и с нея се пълнят калмарите, а отворите се закрепват с клечки за зъби. Запържват се до златисто в сгорещена мазнина, изваждат се и се държат на топло. Ситно нарязаните домати и останалият лук се запържват в същата мазнина и когато сосът се сгъсти, се подправя с черен пипер и се добавя виното. Калмарите се връщат в соса и половин час се задушават под капак на слаб огън. Сервират се горещи с варен ориз.

Панирани калмари
Продукти: 0,5 кг калмари, 250 мл бира, 1 глава лук, 3 моркова, 1 с. л. оцет, 2 яйца, 3 с. л. брашно, 2 с.л. галета, мазнина за пържене, черен пипер, сол.
Калмарите се изчистват, измиват се и се накисват за два часа в студена вода. Изваждат се и се оставят за още три часа в бирата. След това се сваряват в подсолена вода с лука, морковите, черен пипер на зърна и оцет. Нарязват се на филийки, поръсват се със смлян черен пипер и се панират по обичайния начин. Сервират се със зеленчуци и лимон.

Днес все повече ресторанти го включват Рецепти октоподи и калмари в своите менюта, а рибарските магазини подмамват клиенти с грижливо подредените пипала от октопод върху щандовете. Калмарите, които са от същото морско семейство, бяха известни и по-рано.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

  1. 1
    bankobankov2 // March 27th, 2008 at 11:55 am

    рецептитеза калмари са страхотни. Опитах пълнени калмари. Стават чудесни.