Последни Рецепти
Последни Статии

Себореята

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Себореята – враг на женската красота
Появява се през пубертета, може да продължи и след 40 г.

Себореята е неприятно заболяване, което се появява обикновено по време на пубертета. Най-силно е изразена в младежката възраст, но може да продължи и до 40 г. и дори по-късно, като от време на време намалява, а след това се увеличава.
Себореята се дължи на смущения в мастната обмяна на кожата, изразени в нарушено отделяне на мастната секреция от мастните жлези. Отделените кожни мазнини не само се повишават, но се променя и химическият им състав. Себореята се явява по тези места на кожата, където има повече мастни жлези и косми – по срединната линия на тялото, по челото, носа, брадичката, гръдната кост, между плешките. Тя засяга и големите кожни гънки – под мишниците, под гърдите, в слабините и окосмените области. В периода на половото съзряване под влияние на повишено отделяне на хормони се увеличава отделянето на кожната мазнина и се променя нейният качествен състав. Много са факторите, които предизвикват и засилват себореята – нарушена дейност на нервната система, смущения в обмяната на веществата, затлъстяване, неправилно хранене, хроничен запек, нечистоплътност и т. н.

Себорейната кожа е източник за много неприятни изживявания на девойките и младите жени. Тя е мазна, лъскава, лесно се възпалява и зачервява, лесно се инфектира. При наличност на себорея лесно възникват различни патологични кожни изменения – в пубертета: разширени пори, черни и бели точки, младежки пъпки, а след пубертета – плешивост, себорейна екзема, гнойни пъпки, розацея. В старческа възраст са възможни старчески брадавици и др.

Правете серни бани, ходете на излети
Предпазването и лечението на себореята са трудни и изискват търпение и постоянство. Възможно е да се прави с противозачатъчни хапчета, които не бива да се приемат без лекарски контрол. Необходимо е да се лекуват всички патологични отклонения в организма – на вътрешните органи и нервната система. За предпазването от себорея и регулирането на мастната функция на кожата най-подходящи са естествените профилактични и лечебни мерки.

Преди всичко строго поддържане чистотата на кожата и спазване на хигиенни мерки както при мазна кожа. При себорея е необходимо да прекарвате повече на чист въздух и да се облъчвате на слънце (на море или планина). Полезни са и серните минерални бани (не само за къпане, но и за пиене). Сярата нормализира мастната секреция на кожата и дейността на червата (премахва запека), като се приема през устата, смесена с мед или захар.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории