Последни Рецепти
Последни Статии

Риба по японски

Добавено в Ястия с риба и рибни продукти

Добави към моето меню

Риба по японски, така както се приготвя от японските готвачи, така както може да се приготви и у дома
рецепти на Шийгеки Танака, личен готвач на НП Посланика на Япония в България

Якидзакана

Продукти за една порция:
1 филе от лаврак (около 100 г, може и филе от друга риба)
1 жълтък
2-3 капки соев сос
маково семе за поръсване

Краищата на филето се отстраняват и рибата се реже на средни парчета. Полива се с бяло вино и се овкусява. Слага се в предварително нагорещена тавичка и се пече около 3 минути във фурна при температура 250 градуса, на максимум.

Жълтъкът се смесва със соевия сос. Половината от изпечените парчета риба се намазват с овкусения жълтък. Слагат се във фурната, изваждат се и отново се намазват с жълтъка.

Процедурата се повтаря три пъти, като рибата се оставя във фурната за по 10 секунди, колкото жълтъкът да изсъхне. Останалите парчета риба се поръсват с маково семе.

По желание ястието се гарнира с краставица и лист зелена салата.

Любопитно: Сасагири е японска кулинарна техника за рязане на краставица за украса, така че да наподобява кората на бамбук.

Сашими

1 лаврак (800 г)
1 лист зелена салата
1 ч. л. паста “Уасаби”
домат и краставица за украса
соев сос на вкус

Лавракът се почиства, като първо се отстраняват люспите, след това главата се oтваря при хрилете и те се отрязват с върха на ножа. Лавракът се измива под течаща вода и главата се отрязва напълно. След това рибата се разрязва по дължина на три парчета (филета), като целта е да не остава месо по костите.

Кожата се отстранява и филетата се нарязват на малки парчета. Измиват се обилно с вода за около 5 минути и се подсушават с кухненска кърпа. Тази процедура отпада, ако разпоагаме с готови рибни филета.

В купа се слага лед на кубчета и върху него се поставя листото зелена салата. Отгоре се подреждат парчетата риба, овкусяват се с пастата “Уасаби” и се украсяват с кръгчета домат.

Краставицата се разрязва наполовина и едната част се реже с нож така, че да се получи лента. Навива се и се нарязва на шайби. Така се получават тънки лентички, с които се украся

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории