Руло с коприва
Добави към моето меню
Руло с коприва
5 яйца
5 с. л. брашно
сол и черен пипер на вкус
за плънката:
1/2 кг коприва
3 -4 стръка пресен лук
1-2 с. л. олио
2-3 с. л. смлени орехови ядки
3 с. л. кисело мляко
100-150 гр извара
червен пипер на вкус
за соса:
3 с.л. доматено пюре
1/2 ч. л. чесън на прах
1/2 ч. л. риган
2 с. л. зехтин
* Яйцата се разбиват заедно с брашното и сместа се подправя на вкус с черен пипер.
* В прадварително намаслена и покрита с хария за печене (паус) тава (тава за печене на руло, тази с която е окомплектована фурната) готовото тесто се разпределя и се пече около 8 -10 минути на 200 градуса.
* Готовото тесто се разпределя в предварително намаслена и покрита с домакинска хартия тава с диаметър 35-40 см. Пече се 5-7 минути при температура 200-220 градуса.
* След като плата се изпече, се поставя върху навлажнена кърпа и се навива като руло.
* Копривата се почиства, изсипва се в голяма тенджера и се залива с вряла вода. Бланшира се около 2 минути, изплаква се със студена вода, изстисква се и се нарязва надребно.
* Лукът се реже на дребно, задушава се в мазнината за 10-15 секунди и се поръсва със смлените орехови ядки.
* В дълбока купа се поставят копривата, намачканото сирене, лукът и киселото мляко и добре се разбъркват. Плънката се разпределя върху тестената платка, навива се руло и се прехвърля в намаслена тава.
* Всички продукти за соса се поставят в купа и хубаво се разбъркват. След това рулото се полива със соса и се пече около 10 минути в предварително загрята до температура 200 градуса фурна.
Тази рецепта може да се приготви и с всякаква друга зеленина – спанак, лопуш.
Друг вариант е да се приготви не руло, а палачинки. Палачинки се намазват със сместа от коприва и извара, навиват се на рула, подреждат се в тавичка и се заливат с доматения сос и се запичат във фурната.
рецептата е по идея на Иван Звездев и на cucinaitaliana.ru
18.03.2007