Последни Рецепти
Последни Статии

Английска кухня

Добавено в Други

Добави към моето меню

Английска кухня

И до ден днешен английската кухня пази кулинарните традиции на “островното царство”, на викторианската епоха, макар да се чувствува влиянието на Европа, на френската кухня и на глобализацията.
Всички ястия се приготвят по най-опростен начин. Ударението се поставя върху хранителността и биологичната стойност.

Най-характерното, според мен, това са мъфините, много рецепти за малки кексчета, рецепти, които и аз проготвям за десерт с най-различни плодове или рецептите за мъфини със сирена или колбас, които приготвям за закуска.

Жителите на британските острови приготвят чудесни супи, като известния шотландски бульон.
Месото, главно говеждото и овнешкото, се приготвя най-често на грил или печено. Във всички менюта по света ще намерим английски бифтеци, ростбиви и черен дроб. Характерният вкус на печеното месо се постига с най-различни сосове, приготвени домашно или индустриално. Известни са доматеният сос кетчуп, уорчъстърският сос, сосът табаско.
Овнешкият бут най-често се поднася с желе от френско грозде.
Обичани са домашните и дивите птици, главно пуйките и патиците.
Телешкото месо е на мода.
Често присъствие в менюто имат сладководните и морските риби. Приготвят се по различни рецепти, най-вече варени или на грил. Поднасят се с доматен, гъбен или бял сос, освен това се консумират печени, задушени с различни подправки и като плънка на солени тестени ястия. Особено популярни при това подчертано качествени в Англия са стридите.

Консумират се много зеленчуци, но най-предпочитани са зелето, грахът, карфиолът, аспержите, морковите. Приготвят се по различни начини, често само леко се задушават в подсолена вода и се поднасят без никакви подправки.
Разпространени са бобовите растения (особено фасулът), които често се пекат. Почти не се използува чесън за подправяне на ястията.

Специалитет на английската кухня са различните видове солено тесто с месо, сандвичите, солените и сладките пудинга.
Сандвичите се поднасят при следобедната закуска, към предобедния чай, като елемент на вечерята.

Английската закуска
– здрава, разнообразна и хранителна, се състои от няколко блюда. Сервират се не само месо, риба, дреболии, пържена сланина или шунка, но и варени и пържени яйца, пушено месо, овесена каша, бял хляб, масло, конфитюр, сок, плодове и чай.

За сметка на това обядът е лек и опростен – сандвич с варено яйце, парче говеждо месо, шунка, птица, пържена риба, зеленчукова салата, хляб или кифла и няколко чаши чай.

Следобед всеки англичанин намира време за своя “five o’clock”. Към чая се предлагат сандвичи и сладкиши в най-разнообразен асортимент.

Най-хранителна е вечерята. Поднася се любимото овнешко или говеждо месо, риба, птици, освен това малка порция картофи, различни сосове, много зеленчуци. Често се сервира супа, леко предястие и десерти, главно плодови. Ако трябва да вземем нещо от английската кухня, то това ще бъде соленото печиво, подходящ заместител на сладките тестени десерти. Не трябва да се пренебрегват и рецептите за приготвяне на риба.

“Какво се готви в Европа”, Либуше Влахова

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории