Паниран ананас
Добави към моето меню
Паниран ананас
рецепта за паниран ананас или както още го наричаме сладък ананас с шоколад или бухтички с ананас. Рецептата е по идея на менюто в Holiday Inn и бързо се превърна в една от любимите рецепти у дома
1 ананас, обелен и нарязан на парченца /може и от компот/
1 ч.ч. брашно
2 ч.л. пудра захар
1 яйце
1 ч.ч. прясно мляко
олио за пържене
за шоколадовия сос
50 гр шоколад, разтопен на водна баня
или
3 с.л. какао
3 с.л. захар
2 с.л. прясно мляко
* Пресейте брашното и пудрата захар в купа.
* Постепенно прибавете жълтъка и 1 ч.ч. прясно мляко и разбъркайте добре на гладка смес.
* Оставете да сместа да престои около 15 минути.
* Нарежете ананаса на парченца за паниране.
* Разбийте белтъка на твърд сняг и го прибавете към тестото като внимателно разбъркате с дървена лъжица.
* Загрейте голямо количество олио в тиган уок.
* Потопете ананасовите парченца в панировката и веднага ги пускайте в олиото.
* Пържете 2-3 минути до златисто.
* Извадете с решетъчна лъжица и отцедете върху хартиена салфетка или решетка от излишната мазнина.
Сложете ги в чиния за сервиране и поднесете веднага полети с шоколадовия сос.
Идея: Това е рецепта за чудесен десерт, а защо не и закуска
у дома Ананаса се радва на особена почит. Спомням си с колко притеснение и изненада купих първия плод, след като бях фен на ананас в консера.
Днес смело купувам ананас и го поднасям за десерт, само нарязан на парченца,
комбиниран на плодова салата
или запечен на грил тигана, поръсен с кафява захар