Терин с патладжани
Добави към моето меню
Терин с патладжани
Продукти: 4 патладжана, 3 тиквички, 3 домата, 3 скилидки чесън, 2 глави лук, 1 червена чушка, 1 зелена чушка, 3 супени лъжици олио, сол.
Приготвяне: Патладжаните се обелват на ивички (обелките се запазват), посоляват се и се отцеждат от горчивия сок. Заливат се с малко олио и се пекат 40 минути в силно загрята фурна при температура 200 градуса. Лукът, тиквичките и чушките се нарязват на едри кубчета, доматите и чесънът – на дребно. В загрятото олио се пържи първо лукът, после чушките и накрая тиквичките. Задушават се 5 минути на тих огън. Прибавят се доматите, чесънът и нарязаните на кубчета изпечени патладжани. За да се уплътни сместа, се натрошават 2 филии хляб. Посолява се и се маха от котлона. Форма за кекс се покрива с намаслена хартия за печене. Обелките от патладжаните се нареждат на дъното и по стените. Зеленчуковата смес се изсипва внимателно, повърхността се изравнява. Пече се на водна баня при температура 180 градуса 40 минути. След това внимателно се изважда върху плато, с много остър нож се нарязва на филийки и се сервира.