Последни Рецепти
Последни Статии

Цистит

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Циститът – проблем на все повече жени

Диагностицирането на цистита не представлява особена трудност за лекарите, тъй като специфичните симптоми са отдавна ясни: повишаване на бактериите в урината, а признаците за възпаления при биопсия и цистоскопия не оставят никакви съмнения. Не по-малко важно е извършването на гинекологичен преглед на жените за откриване на полови инфекции и определяне на микрофлората на влагалището.
За лечението на хроничен и остър цистит се прилага медикаментозно и физиотерапевтично лечение, в това число лазеротерапия. При диагностициране на предадена по полов път инфекция се назначават препарати, действащи и върху нея. Обикновено антибактериалната, противовъзпалителната и спазмоаналгетичната терапия продължават около 2 седмици, след което специалистът назначава уросептични препарати.

cistit-1

Съществуват и прости правила, при чието спазване може да се избегне възпаление и усложнение при цистит. Те ще помогнат на всяка жена, която има предразположеност към тази болест:
1. Избягвайте прекомерното охлаждане. Не сядайте върху земята или на бордюра на тротоара, не носете къси поли през пролетта и зимата.
2. Спазвайте определени правила при хранене – всичко лютиво, кисело, солено, мариновано и с много подправки трябва да се консумира в умерени количества, като се приема много вода.
3. Пийте не по-малко от 1.5 л. течности на ден, но не само чай, кафе или бира, а минерална вода и натурални сокове.
4. Заловете се с укрепване на имунитета си. Трябва да се излекуват хроничните възпалителни заболявания (ангини, хроничен тонзилит, кариеси).
5. Коригирайте диетата си за постигане на “редовен стомах”, тъй като това има непосредствено отношение към проблемите с пикочния мехур.
6. При заседнал начин на живот на всеки час трябва да се правят по 10-15 минути упражнения.
7. По време на месечния цикъл да се използват превръзки, а не тампони.
8. Да се посещава тоалетната на всеки 2 часа дори при липса на желание за уриниране.

cistit
Цистит
Циститът представлява възпалително заболяване на пикочния мехур. То е доста разпространено, и е по-често у жените. За възникване на цистита благоприятстват много фактори: охлаждане на организма, задържането на урина в пикочния мехур, запек, преумора, катетеризация, дефлорация, бременност, климакс и други. Когато циститът е последица от друго заболяване /аденом на простатната жлеза, тумори и камъни в мехура/, той се нарича вторичен.

Циститът се изявява с чести позиви за уриниране, болки при уриниране, наличие на кръв и бактерии в урината. Острият първичен цис тит протича с рязко изразени признаци, но преминава за 5-7 дни, дори без лечение. Вторичният цистит протича с месеци, обикновено до отстраняване на основното заболяване. Усложненията на хроничния цистит са: фиброзиране и намаляване обема на мехура, пробив на стената на мехура и други.

Лечението на острия цистит се провежда с постелен режим, течнокашава диета, обилно пиене на затоплени течности, топли водни процедури. По показние се прилагат антибиотици, химиотерапевтици, спазмолитици и болкоуспокояващи средства.

Лечението на вторичния цистит се състои главно в отстраняване на причинилите го заболявания.

Профилактиката на цистита се състои в поддържане на висока лична хигиена, предпазване от простуда, отстраняване на запека, извършване на катетеризация само при строго показание, отстраняване на заболявания и болестни състояния, които причиняват вторичен цистит /простатен аденом, тумори и камъни в мехура и други/.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории