Калбурабастъ
Добави към моето меню
Турската кухня е богата на сиропирани сладкиши. Hatice Aliosman ни предлага за такива сочни домашни сладки с плънка от орехи.
Калбурабастъ
Продукти:
150 г краве масло,разтопено
50 г олио
1 яйце
100 мл кисело мляко
100 г пшеничен грис
1 чаена лъжичка бакпулвер
100 г начукани на едро орехи
Брашно, докато се получи меко тесто,около 3 чаши.
Сироп:
2 чаши захар
2,5 чаши вода
2-3 капки лимонов сок
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя сиропа:
• Смесват се захарта и водата,след като започне да ври, трябва да минат 20 минути.Оставя се да изстине. Сироп студен,сладките горещи.
Приготвяне на сладките:
• Разбива се яйцето, прибавя се кравето масло и олиото, киселото мляко, бакпулвера и грис
• Омесва се тесто от което се правят топки, колкото орех. За да се получи хубава формата на сладкиша,топките се оставят в хладилник за 20 минути.
• След това всяка топка се сплесква върху , аз ползвах уреда за рязане на къдрави картофи, слага се плънка от малко орехи в средата и се затваря.
• Подреждат се в намазана с краве масло тава на разстояние с шарката нагоре.
• Пекат се в предварително загрята на 175 градуса фурна, около 30-35 минути.
• Сладките се поливат се с изстудения сироп докато са горещи. Добре е да се консумират на другия ден