Жито за задушница
Добави към моето меню
На Голяма Задушница християните извършват помен за душите на починалите. Според православието това е един от трите дни в годината, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях.
Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, a Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Запалването на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.
Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души”
Подавките включват още хляб и вино, дребни сладки и соленки. Помен може да се направи и вкъщи като се раздаде на съседите.
Как да приготвим Жито за задушница
Варено жито за десерт или задушница
Коливо варено жито за помен
Най-добре е да се приготви от вечерта, за да престои една нощ и на сутринта да се оформи.
Колива
обредно варено жито