Последни Рецепти
Последни Статии

Жито за задушница

Добавено в Десерти

Добави към моето меню

На Голяма Задушница християните извършват помен за душите на починалите. Според православието това е един от трите дни в годината, в които мъртвите слизат обратно в гробовете си и е ден за почит към тях.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Поменът се прави на гроба, в църква или у дома. Житото е символ на възкресението, a Виното е символ на кръвта на Исус Христос. Запалването на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците.

Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за “Бог да прости мъртвите души”
Подавките включват още хляб и вино, дребни сладки и соленки. Помен може да се направи и вкъщи като се раздаде на съседите.

Как да приготвим Жито за задушница

Варено жито за десерт или задушница
Варено жито

Коливо варено жито за помен
Най-добре е да се приготви от вечерта, за да престои една нощ и на сутринта да се оформи.
Коливо-варено жито за помен

Колива
обредно варено жито
Колива

Жито за помен
zhito orehi

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории