Последни Рецепти
Последни Статии

Великденски пост

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

Великденските пости през 2019 г. започват в понеделник, 11 март. Денят преди това, неделя 10 март, е Сирни Заговезни или Прощална неделя, който е празник на всеобщото опрощение.
На трапезата на Сирница като блажни се слагат само млечни и рецепти с яйца. В този ден всеки иска и дава прошка за волни или неволни обиди към своите близки и познати. Ден в който искаме и даваме прошка.

Велик пост или Света Четиридесетница – започва от понеделник след Сирни Заговезни на 11 март 2019 г. и приключва ден преди Великден, който тази година се пада на 28 април 2019 г.

fasting before Easter
Календар на постите 2018 г.

Нарича се още Света Четиридесетница и символизира времето, което Христос прекарва в пустинята в пост и подготовка за саможертва в името на Бог и човечеството. Затова и през Великденския пост се смята, че човек пречиства тялото и душата си. Постът се приема за въздържание с религиозно-нравствена цел от блажна храна при умерена употреба на постна храна.

По примера на Исус човек се посвещава на Бог и търси опрощение на греховете си. Повярвалите в Христа започнали да постят още от времето на апостолите. В първите векове всеки християнин постел не в определено време, а колкото искал и когато желаел. В ІV век намираме вече указания и наредби за постите. Моисей е постил 40 дни и 40 нощи, за да се подготви да получи десетте Божии заповеди. Като най-строг постник е известен свети Йоан Кръстител.

Постът е време на ограничения духовни и от видове храна. Ограничаването от определени храни не е вид диета, а начин за постигане на хармония между душата и тялото.
Постът не е диета. Постът може да бъде здравословен и щадящ за тялото.

През първата седмица не се яде нищо в понеделник и четвъртък. Във вторник може само хляб и вода, с сряда – студена неварена растителна храна без масло, в петък – варена растителна храна без масло, а през събота и неделя може да се позволи – варена растителна храна с масло и вино
През следващите три седмици (2,3 и 4-та) менюто е еднакво – понеделник, сряда и петък – варена растителна храна с масло, вторник и четвъртък – варена растителна храна без масло, събота и неделя – растителна варена храна с масло, като се разрешава и вино.
Петата седмица – се различава само в един ден – в четвъртък може да се яде варена растителна храна с масло.
Шестата седмица – се различава с един ден – тя завършва с Цветница, палмовата неделя – когато се разрешава риба
– Страстната седмица – понеделник, вторник, сряда – студена неварена растителна храна без масло, четвъртък – варена растителна храна с масло и вино, петък – не се яде нищо, събота – топла растителна храна без масло.
Когато Благовец 25 март се пада във време на пост и се разрешава риба

Каква е храната по време на пост?
В менюто може да включвате всичко, което е от растителен произход – ядки­, плодове – пресни и сушени, маслини, зеленчуци, варива. Ястията се приготвят с растително масло. Включете в храната си всяко свежа зелена храна, която може да намерите в магазина или при разходка сред природата – пресни салати, спанак, киселец, коприва, както и много кълнове (домашно приготвени). Тестените продукти и хлябът не трябва да са приготвени с яйца. Алкохолът също се изключва от менюто. Яжте и мед – той също по­мага да се засити глада. Както и много и различни ядки и семена (тиквени, слънчогледови)

Използван източник: pravoslavieto.com

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории