Мъфини
Добави към моето меню
Мъфин
са малки кръгли кексчета. Приготвят се от брашно, бакпулвер, кисело мляко, масло, яйца и плодове на парченца или шоколад. Пекат се в специални форми във фурна загрята до 180 градуса. Мъфин се появяват в Англия и в началото са били правени с мая, впоследствие се разпространяват и в Америка, откъдето стават популярни по цял свят.
Мъфини с ягоди
100 г масло (маргарин)
150 г захар
2 яйца
1/2 ч. ч. прясно мляко
1 1/2 ч. ч. брашно
1 ч. л. бакпулвер
200-300 г ягоди
В купа се слагат маслото и захарта и се разбиват, докато маслото поеме захарта.
Добавят се яйцата и се разбива 5-6 минути, докато сместа стане пухкава и увеличи обема си. Налива се студеното прясно мляко и отново се бърка.
Брашното се размесва с бакпулвера, след което на порции при непрекъснато бъркане се прибавя към яйчено-млечната смес до получаване на полутечно тесто.
Ягодите се почистват, нарязват се на малки парченца, прибавят се към тестото и се разбърква добре.
Тестото се разпределя във форма за мъфин или в подходящи купички (не се пълнят до горе) и се пече на водна баня в предварително загрята до температура 200 градуса фурна около 30 минути.
Мъфини с моркови и орехи
2 яйца
4-6 моркова (250 г)
200 г брашно
200 мл олио
1 1/2 ч. ч. орехови ядки
5 с. л. захар
1-2 шепи стафиди
1 ч. л. сода за хляб
1 ванилия
1/4 ч. л. канела
2-3 щипки сол
за студената глазурата:
1/2 ч. ч. пудра захар
2-3 с. л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
1. Морковите се настъргват, яйцата се разбиват със захарта и се овкусяват с ванилията и канелата. Налива се олиото и се разбива, докато се хомогенизират.
2. Пресятото брашно се разбърква със содата и солта. Слагат се смлените орехови ядки, разбърква се и се прибавят разбитите яйца със захарта и останалите компоненти. Бърка се, докато хубаво се смесят. Последни се добавят настърганите моркови и стафидите и отново се разбърква.
3. Готовата смес се пресипва в специални съдове за мъфин или в намаслени тимбалчета за крем карамел и се поставят в тава с вода. Пече се 20-25 минути на водна баня при температура 180 градуса.
4. Глазурата се приготвя, като пудрата захар се разтваря в лимоновия сок. Студената глазура се излива върху горещите мъфини.
Мифини с череши
Черешов мъфин
6/6/2003
Списък на необходимите продукти:
200-300 г череши
125 г маргарин
1 ч. ч. захар
2 яйца
за тестото:
2 ч. ч. брашно
1 1/2 ч. л. бакпулвер
125 мл прясно мляко
50 сурови бадема
1-2 капки бадемова есенция
Начин на приготвяне:
1. Черешите се почистват от костилките, слагат се в купа, поръсват се с 2-3 с. л. захар, разбъркват се и се оставят да престоят около 15 минути. След това се нарязват наедро.
2. Маргаринът и захарта се слагат в купа и се разбиват с миксер, докато маргаринът напълно поеме захарта. Прибавят се яйцата и отново се бърка до получаването на пухкава смес.
3. Брашното се пресява, размесва се с бакпулвера и една част се сипва в яйчено-маслената смес. Налива се малко от млякото и се разбива с миксер. Процедурата се повтаря до изчерпване на млякото и брашното. Накрая се прибавят смлените бадеми и черешите и се разбърква с лъжица.
4. Сместа се сипва в покрити с намаслена хартия формички за печене и се пече на водна баня при температура 160 градуса около 30-40 минути. При сервиране мъфините се поръсват с пудра захар.
Мъфини с боровинки
Боровинков мъфин
4/9/2003
Списък на необходимите продукти:
2 яйца
2 ч. ч. брашно
250-300 г боровинки
125 г краве масло
1 ч. ч. захар
1/2 ч. ч. прясно мляко (120 мл)
2 ч. л. бакпулвер
1/2 ч. л. канела
Начин на приготвяне:
1. Тестото се приготвя, като маслото се оставя на стайна температура, докато омекне. Заедно със захарта се поставят в купа и се разбиват с миксер, докато захарта се разтвори. Слага се първото яйце, разбива се 1-2 минути, счупва се второто, разбива се поне още 5 минути.
2. Добавят се млякото, бакпулверът и подправките и бъркането продължава. След като сместа се хомогенизира, постепенно се сипва брашното, като отново се бърка, но с лъжица. Слагат се боровинките и внимателно се разбърква, за да не се смачкат. Тестото трябва да стане гладко.
3. Готовото тесто се пресипва в специални формички за мъфини или в малки тимбалчета за приготвяне на крем карамел и се покрива с намаслена готварска хартия.
4. Формичките се поставят в тава и се налива вода до половината им. Мъфините се поръсват с малко захар и се пекат 45-50 минути при температура 180-200 градуса.
Муфини с царевица
Царевичен мъфин
19/12/2003
Списък на необходимите продукти:
1 яйце
200 мл прясно мляко
1 1/2 ч. ч. пшенично брашно
3/4 ч. ч. царевично брашно
50-60 г маргарин
1 червена печена чушка
3 с. л. захар
1 парче кромид лук (колкото скилидка чесън)
1 с. л. бакпулвер
1 ч. л. сол
Начин на приготвяне:
1. В купа се смесват двата вида брашно, захарта, бакпулверът и солта и се разбърква. Чушката и лукът се накълцват наситно, прибавят се към брашнената смес и се разбърква добре. Разрежда се с предварително разбитите яйце и мляко и се бърка, докато се получи лепкаво тесто, към което се прибавя разтопеният маргарин.
2. Полученото тесто се разсипва в специална форма за мъфин, тимбалчета за крем карамел или други походящи купички. Съдовете се поставят в тава и в нея се налива вода, колкото да покрива 2/3 от купичките.
3. Мъфините се пекат в предварително загрята фурна за 20-30 минути при температура 200 градуса.
4. Ако използвате тимбалчета или други купички, е необходимо вътрешната повърхност на купичките да се уплътни със специална готварска хартия или друга намаслена хартия. Сервира се заедно с хартията.
Мъфини с ананас
1 1/3 ч. ч. брашно
1 ч. ч. кисело мляко
1 ч. ч. овесени ядки
100 г маргарин
1 яйце
6-7 шайби ананас
2-3 с. л. сок от ананас
1 ч. л. бакпулвер
1/3 ч. ч. бяла захар
3/4 ч. ч. кафява захар
1/2 ч. л. сода бикарбонат
кокосови стърготини за поръсване
1. Брашното се смесва с бакпулвара, содата, двата вида захар и овесените ядки и се разбърква.
2. В друг съд се смесва киселото мляко с разтопения маргарин и разбитото яйце и се добавят сокът от ананас и нарязаният на дребни парченца ананас.
3. Двете смеси се разбъркват с лъжица и от получената еднородна смес се сипва във форма за мъфин или тимбалче, покрито с намаслена хартия за печене.
4. Пече се на водна баня в предварително загрята до температура 200 градуса фурна около 20-30 минути.
Мъфини с банани и орехи
235 г брашно
185 г захар
90 г начупени орехи
1/2 ч л сода
1/4 ч л сол
125 мл олио (орехово масло )
1 голямо (XL) яйце
2-3 средни банани (около 315 г)
3 с л кисело мляко или кефир
Приготвяне:
* Фурната се загрява до 190 С.
* Формите за печене се намазват с олио.
* В една купа омесваме сухите продукти : брашно, захар, орехи, сода и сол.
* В друга купа разбиваме олиото, яйцето, смачканите банани и киселото мляко.
* Добавят се сухата смес и до размесва до еднородна смес.
* Разпределя се по формите до края.
* Пече в преварително загрята фурна до 180 С за около 20-25 минути(зависи от фурната Ви .
Mъфини с домати
2 бр яйца
100 г крема сирене
9 бр сушени домати
250 г брашно
2 ч л бакпулвер
100 мл мляко
щипка сол
щипка сух риган
100 мл настърган кашкавал
Приготвяне:
* С миксер се разбиват яйцата. Добавя се крема сиренето.
* Брашното, солта и бакпулверът се пресяват към яйцата и крема сиренето.
* Добавят се нарязани на ситно доматите, риганът и на тънка струйка мляко.
* Всичко се разбива с миксера за кратко и се поставя във форма за мъфини.
* Отгоре се поръсва с кашкавал.
* В предварително загрята фурна 200 С около 15 мин.
Мъфини с малини
500 мл брашно
100 мл захар
1 ч л бакпулвер
2 ч л ванилова захар
2 яйца
100 г масло
100 мл течна готварска сметана
400 мл (200 г) малини
маслени трохи
200 мл овесени ядки
75 мл захар
50 г меко масло
Приготвяне:
* Захарта се разбива с маслото.
* Прибавят се едно по едно яйцата.
* Излива се сметаната.
* Малините се изсипват при сместа.
* Добавя се брашното смесено с бакпулвера и ваниловата захар.
* Сместа се разбърква добре.
* Тестото се разпределя във формички за мъфини.
* Приготвят се маслените трохи : маслото се стрива с ръце заедно с овесените ядки и захарта.
* Маслените трохи се поставят върху всеки мъфин.
* Пекат се в предварително загрята фурна на 200 С за около 20 минути.
Мъфини с портокал
Продукти:
275 мл брашно
150 мл захар
100 г масло
1 портокал (кората и 100 мл сок)
2 яйца
1 1/2 ч л бакпулвер
1 ч л ванилия
глазура
5 – 6 с л пудра захар
1 с л портокалов сок
малко настъргана портокалова кора
Приготвяне:
* Яйцата се разбиват със захарта до побеляване.
* Добавя се разтопеното и леко охладено масло (30 сек в MW).
* Добавят се сока на струйка (оставете 1 с л за глазура).
* Сместа се изсипва в голяма купа и се пресява брашното с бакпулвера.
* Внимателно се разбърква.
* С така приготвено тесто се пълнят 2/3 от формите на мъфини.
* В предварително загрята фурна 200 С околко 12-15 мин.
* Глазурата : пудрата захар се смесва с портокаловия сок. Готовите мъфини се намазват с глазура.
* Отгоре се поръсват с настърганата цедра.
Мъфини с ябълки ,мед и сладко от боровинки
Продукти :
за около 12 форми
2 и 1 /4 ч.ч. брашно
1 п.бакпулвер
1 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.ч.кисело мляко
2 с.л. пчелен мед
3/4 ч.ч олио / може и масло/
2 малки ябълки
3-4 с.л.сладко от боровинки
1ч.л.канела , ванилия
Приготвяне : Смесват се в две отделни купи сухи и мокри съставки.Аз сложих нарязаните на малки парченца ябълки и сладкото съм сухите.Смесват се двете смеси.Мъфините се пекат при температура 180 градуса.
Забележка :В сместа може да се прибавят и 1 / 2 ч.ч.счукани орехи.Добре би било след като се изпекат да се залеят с шоколадова или карамелена заливка.
Кокосови мъфини
150 г брашно
1 и 1/2 ч. лъж. амонячна сода
100 г кокосови стърготини
125 г масло или маргарин
150 г захар
1 бр. ванилия
2 яйца
Начин на приготвяне:
1. Разбиваме яйцата и захарта.
2. Прибавяме разтопеното масло /маргарин/, брашното размесено с амонячната сода, кокосовите стърготини и ванилията.
3. Всичко объркваме много добре.
4. Изсипваме в формичките и печем 25 минути на 175 градуса.
Мъфини с компот от праскови
Френски кексчета с праскови
за 12 кексчета
12 половинки на консервирани праскови
125 г меко масло
125 г захар
3 яйца
150 г брашно
1/2 ч л бакпулвер
щипка сол
25 г шоколадови пастили (чипс)
или шоколад начупен на дребно
. Прасковите се отцеждат.
. Маслото се разбира добре със захарта и солта.
. Постепено се смесват с яйцата.
. Брашното се пресява заедно с бакпулвера.
. Прибавя се към маслената смес.
. Внимателно се разбърква.
. Прибавят се начупения шоколад.
. Фурната се нагрява до 175 С.
. Форми за бриош или мъфини се намаслява и се поръсват с брашно.
. Пълнят се до 2/3
. Отгоре се поставя половинка праскова с разрязаната страна надолу и леко се притиска.
. Пече се около 15-20 минути.
. Кексчетата се изваждат и се охлаждат за 5 минути, след коеот се прехвърлят върху скара.
. Охлаждат се напълно и се поръсват с пудра захар.
Мъфини със сладко и шоколад
вариация на класическия американски мини кекс
6 бр. яйца
500 г пресято брашно
400 г захар
360 г сладко по избор (смокини, вишни, кайсии)
250 г меко масло
120 г натурален шоколад
250 мл прясно мляко
30-50 мл олио
1 пакетче бакпулвер
Начин на приготвяне:
1. Маслото се слага в кухненски робот, сипва се захарта и се разбиват, така че да се получи кремообразна смес.
2. Едно по едно се добавят яйцата и отново се разбива в продължение на 3-4 минути.
3. Когато се получи пухкава смес, се налива млякото и разбиването продължава.
4. Сместа се пресипва в дълбока купа.
5. Прибавят се смесените брашно и бакпулвер, като се бърка.
6. Налива се олиото и отново се разбърква добре. Трябва да се получи гъсто тесто.
7. Във форми за мъфини (или в малки форми за кекс) се поставя по 1 с. л. от тестото.
8. След това във всяка се слага 1 с. л. сладко или наситнен шоколад.
9. Отгоре плънката се покрива добре с тестото.
10. Мъфините се пекат в предварително загрята на 200 градуса фурна около 10-15 минути.