Ябълков щросел
Добави към моето меню
Ябълков щросел
Рецепта за сладкиш с ябълки и хрупкава коричка – името може да е щросел или крамбъл – но е това ароматни ябълки и хрупкава коричка. Предимството му, че може да се направи като постна рецепта и според личния вкус
Продукти
1 кг ябълки (при мен 1,3 кг)
3-4 с.л. мед
2 с.л. зехтин
50 мл ром или коняк
50 г захар или още – зависи от това колко са сладки ябълките
1 ч.л. канела
1 ч.ч. стафиди
За хрупкавата кора
220 г брашно (бяло или друго по избор)
90 г овесени ядки, фини
½ ч.ч. зехтин (100 мл)
100 г захар
10 ч.л. бакпулвер (5 г)
2-3 с.л. студена вода
Начин на приготвяне
• Ябълките се измиват и нарязват на тънко. Дали ще ги обелим зависи от произхода им, в случая не са белени. Изсипват се на равномерен слой в тава за печене
• В купа смесваме разтопения мед, захар, зехтин 2-3 с.л., канела, ром и стафидите. Разбъркваме и добавяме към ябълките. Разбъркваме за да поемат ароматите
• В купа смесваме брашно, овесени ядки, 100 г захар, бакпулвер и разбъркваме. Добавяме олио (или зехтин) и сместа се получава като трохи. Добавяме и 2-3 с.л. вода за да може да се разточи с диаметър колкото е тавата в която са ябълките
• Поставяме го отгоре и по желание поръсваме с малко кафява захар или нарязани на ситно орехови ядки
• Пече се на средна фурна на 200 градуса, докато хрупкавата коричка стане златиста
При мен този сладкиш направен в края на март с домашни ябълки, които бяха изгубили малко от външната си свежест, но поднесени като сладкиш беше нещо вкусно и ароматно