Последни Рецепти
Последни Статии

Нездравословната храна може да бъде вашият убиец

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

The Lancet: Globally, 1 in 5 deaths (11 million deaths) in 2017 were associated with poor diet, with cardiovascular disease being the biggest contributor, followed by cancers and type 2 diabetes

Храната, която ядем, поставя 11 млн. души по света в риск от по-ранна смърт всяка година. Това показва мащабно изследване, което обхваща 195 държави и населението в тях на възраст над 25 години.
Анализът е публикуван в журнала Lancet и е цитиран от Би Би Си. Авторите му твърдят, че ежедневното меню може да бъде по-голям убиец от тютюнопушенето, например. Според тях неправилното хранене е свързано с 1 от всеки 5 смъртни случаи глобално.

healthy eating pix
Балансирано и здравословно хранене е необходимо за живот, който не е скъсен от болести

България води по брой смъртни случаи на Балканите заради неправилно хранене

Изследването посочва, че приемът на повече сол скъсява живота най-много – било то, ако солта е в хляба, в соевия сос или в промишлено преработените храни. Тя е била причина за намаляването на продължителността на най-голям брой животи по света.

Според авторите не затлъстяването, а лошото качество на храната, която ядем, вреди повече на здравето на сърцето и причинява рак.

Изследването е озаглавено “Global Burden of Disease” и е най-авторитетната оценка за това как хората умират във всяка страна по света. Анализът използва информацията за хранителните навици в държавите, за да отбележи колко често изборът на меню скъсява живота на хората в тях. Според него най-опасното хранене е следното:

С твърде много сол – 3 млн. смъртни случаи годишно
С твърде малко съдържание на ядки – 3 млн. смъртни случаи
С твърде малко плодове – 2 млн. смъртни случая
Ниски равнища на прием на зърнени култури, семена, зеленчуци, омега-3 от морската храна и фибри са сред другите съвременни “убийци”, смятат наблюдателите.

Препоръчва се да се приемат на ден най-малко:
– 25 грама ядки и семена
– поне 443 грама прясно мляко и млечни продукти,
– най-малко 126 грама зърнени култури като ориз,
– 22 грама червено месо,
– 3,2 грама сол,
– едва 2,1 грама обработено месо.

Кои страни се справят добре?
Данните по държави показват, че Средиземноморските страни, особено Франция, Испания и Израел, имат най-ниско равнище на смъртни случаи, свързани с начина на хранене. Страните в Южна и Централна Азия са на противоположния край на спектъра. В Узбекистан има най-много смъртни случаи, които се дължат на избора в ежедневния прием на храна.

В глобалната карта на изследването за България е посочено, че в нея има над 397 смъртни случая на 100 000 души население годишно, свързани с неправилното хранене, по данни за 2017 г. Така страната се намира в най-високия дял за Балканите и това е повече, отколкото в съседните на нея Румъния (313 – 397), Македония (313 – 397) и Гърция (142 – 189).

Втора карта показва данни за т.нар. брой DALY години на 100 000 души население. В нея е записано, че в България е имало по данни за 2017 г. над 8740 DALY години на всеки 100 000 души. Делът е по-голям, отколкото в Гърция (3085 до 4307), Румъния (6684 до 8740), Македония (6684 до 8740) и Сърбия (6684 до 8740).

DALY означава Disability-Adjusted Life Year – измерител на Световната здравна организация (СЗО). Една DALY година се смята за една изгубена година на здрав живот. (много важен показател според мен, защото това е времето в което си здрав и силен и можеш да се грижиш сам за себе си)

Общият брой на DALY годините в населението на дадена държава, или товарът на болестите в нея, е смятан за измерител на пропастта между настоящия здравен статут на хората и идеалната здравна ситуация, в която цялото население живее до дълбоки старини, свободно от болести и недъзи заради заболявания.

Източник The Lancet: Globally, 1 in 5 deaths are associated with poor diet – https://www.eurekalert.org/pub_releases/2019-04/tl-tlg040219.php – изследването е за 2017 г. и е публикувано на 3.04.2019 г.
На Бг: БГНЕС

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории