Последни Рецепти
Последни Статии

Чудото на водата

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

35% от работещите жени в България страдат от главоболие поне веднъж в седмицата, показват данни от национално проучване за навиците и придобивките на работещите, проведено през 2016 г. Една от възможните причини за тази негативна тенденция е недостатъчният прием на вода на работното място. Дехидратацията на организма води до чувство за жажда, умора, главоболие, раздразнителност и понижена продуктивност. Това се отразява не само на качеството на професионалните задължения, но и на самочувствието и добрия външен вид.

Ролята на водата за нервната система Отрицателният воден баланс често става причина за депресивно състояние

water drink pix chasha

Колко вода трябва да пиете, за да отслабнете?

Според последни медицински проучвания*, дори 1% дехидратация оказва отрицателно въздействие както върху настроението, така и върху концентрацията и възможностите ни да се справяме със задачите в ежедневието.

Повече от 2% загуба на вода в тялото може да доведе до нарушена краткотрайна памет, да предизвика затруднения с фокусирането и координацията на работните процеси. Ако изпитвате трудности в работата, замислете се дали пиете достатъчно вода през деня. Това може да има ключово значение за ефективното ви представяне в офиса.

water drink pix zhena

Към момента, в който се почувстваме жадни, дехидратацията в организма вече е настъпила. Тялото ни сигнализира чрез усещане за сухота в устата, жажда и липса на енергия. Между 4 до 8 часа без вода на ден водят до близо 2% загуба на течности в организма, което има редица негативни последици върху ефективността ни на работното място.

По-продължителната дехидратация затруднява координацията и обработката на визуално-пространствената информация, води до раздразнителност и напрежение, а също така може да причини главоболие.

Водата е най-добрия енергетик – Професор Крис Паусон (Chris Pawson) от Университета в Източен Лондон (University of East London) допълва, че водата подобрява връзката между клетките на главния мозък, благодарение на което информацията се обработва по-бързо.

Сред най-честите причини за дехидрацатията са липса на време или навик за прием на вода, стрес и ангажираност.

Оказва се, че при липса на вода в тялото, мозъкът реагира не само чрез забавени реакции, но и реално свива обема си. Изследване на сивото вещество и обема на бялото вещество на мозъка преди и след дехидратация, установява, че когато тялото е обезводнено, няколко области намаляват обема си, а също така се наблюдава и промяна в обема на гръбначно-мозъчната течност**. Тези промени са подобни на тези, засечени при изследване на прогресиращ Алцхаймер. Това означава, че когато не си набавяме достатъчно вода, мозъкът ни не функционира в пълния си капацитет. Ето защо приемът на течности през целия ден е от изключително значение за ефективността и работоспособността ни.

woman water drinking pix
„Дехидратацията засяга всички хора и поддържането на правилна хидратация е също толкова важно за тези, които работят по цял ден на компютъра, както и за спортистите, които могат да загубят до 8% от телесното си тегло като вода.“, казва Лорънс Е. Армстронг, един от водещите учени в проучванията и международен експерт по хидратация***.

Състоянието на хидратация лесно може да бъде проследено чрез цвета на урината. Тя трябва да бъде много бледожълта, ако организмът е добре хидратиран. Урина, която е тъмно-жълта или червеникава, показва по-високо ниво на дехидратация.

Правилната хидратация е особено важна не само за високорисковите групи като възрастните хора (60+), хората с диабет и малките деца, но и за хората, които водят активен начин на живот и често забравят да консумират вода в ежедневието си. А тя има ключова роля за правилното функциониране на всички процеси в организма – за да сме здрави и бодри през целия ден!

Water-at-work

Проф. д-р Здравко Каменов, дмн. и Началник на Клиниката по ендокринология на Университетска болница „Александровска“ коментира: „Водата в организма е от критично значение за неговото съществуване и нормална жизнена работа. Дехидратацията в работни условия не е рядка и тя определено влошава всички негови функции. Понякога съвсем малки промени в ежедневните навици могат да подобрят общото физическо състояние и да облекчат симптоми като главоболието. Добрата хидратация подобрява всички обменни процеси в тялото. Препоръчителният дневен прием зависи от общото физическо състояние на индивида, от пола и възрастта му, но при работещите дами прием на вода под един литър дневно е недостатъчен.“

Източници:
* 1) Medicine & Science in Sports & Exercise, online June 21, 2018 | Dehydration Impairs Cognitive Performance, a Meta-analysis | Wittbrodt, Matthew T.; Millard-Stafford, Melinda
2) Hydration, mood state and cognitive function
https://www.h4hinitiative.com/system/files/book/file/hydration-mood-state-and-cognitive-function-h4h-initiative.pdf
** Responses of the Human Brain to Mild Dehydration and Rehydration Explored In Vivo by 1H-MR Imaging and Spectroscopy| A. Biller, M. Reuter, B. Patenaude, G.A. Homola, F. Breuer, M. Bendszus, and A.J. Bartsch
*** The importance of keeping hydrated, “Mental Healthy” Magazine, UK

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории