10 полезни трика в кухнята
Добави към моето меню
Преди да метнете престилката и да се развъртите в кухнята, няколко полезни хитринки.
1. Спагети от тиквички
Може да ги използвате за същите рецепти, които правите с обикновени спагети – резултатът е много по-здравословен и диетичен. Ако нямате спирално ренде, можете да използвате белачка, за да ги нарежете на ленти. Използвайте млади, без оформени семена тивкички. И ги опитайте сурови, ако не сте до сега.
Как да съберем яйчените черупки
Случва се на всеки да изпусне парченце от черупката когато приготвя рецепта. Затова измивайте яйцата преди това, а парченцето от черупката загребете с останалата по-голяма част от нея.
Как да запазим зелените зеленчуци свежи
Изсушете листата зелена салата, след което ги разпределете в найлонови торбички. Надуйте ги с въздух и ги запечатайте, като зитеглите въздуха. Така те са готови за употреба ще се запазят за по-дълго. Само се уверете, че листата са напълно сухи преди това.
Как да запазим свежите подправки
Проверен начин и от нашите баби е да ги завиете в парче вестник и да ги сложите на вратата на хладилника. Ако е връзка може да ги сложите и в чаша с вода. Ако имате по-голямо количество може да ги запазите като ги блебдирате със зехтин, а след това замразите вър формички за лед. Когато готвите и ви потрябват, просто взимате едно замразено кубче и го пускате в тенджерата.
Съхраняване на подправки в свежо състояние
Как да разберем дали яйцето е прясно
Сложете го във вода. Ако потъне, то е съвсем прясно. Ако единият му край леко се надига, яйцето още става за ядене, но не е толкова прясно. Ако плува, изхвърлете го.
Как да избираме яйца
Нарежете меките храни с конец за зъби
Блат за торта може да се разрежи с конец на равни части
Смес за палачинки
Ако сте проотвили повече смес за палачинки, може да я съхранявате в празна бутилка от минерална вода. Така можете да направите палачинки и без черпак, за да ги изливате в тигана. Може да опитате и по този начин – получава се интересно: Зелени палачинки
За да не прекипи водата в тенджерата
Сложете дървена лъжица отгоре.
За да изцедите повече сок от лимоните (портокали, грейпфрути)
Преди да ги срежете, ги разтъркаляйте върху плота, натискайки леко с дланта си.
Махнете зелената част на ягодите лесно
…със сламка