Последни Рецепти
Последни Статии

Цветове и шарки за великденските яйца

Добавено в Празници

Добави към моето меню

Освен религиозен празник, Великден е и приятен повод да отбележим идването на топлите дни с подходяща пролетна украса на дома.

Съвсем логично е да започнем от самия символ на Великден – боядисаните червени яйца. Години наред всички домакини разменяха помежду си всякакви идеи за все по-шарени яйца. Тази година тенденцията обаче е яйцата да са едноцветни. Използват се само класическите цветове и задължително блясък, който се постига като изсъхналите след боядисването яйца се намазват с мазнина.

Хит този Великден ще са украсите и с различни треви и растения, които да оставят отпечатък върху яйцето. За да постигнете ефекта, съберете най-различни треви и листа, например детелини, здравец, работа вършат и малките листа от мушкато – изобщо всички листенца, които имат интересна форма.

Вземете стари и непотребни дантелени кърпи, или стари чоропогащи (така правеше баба) достатъчни големи за да увиете яйцето. Идеята е да се получи красива шарка. Сложете тревичката и внимателно пристегнете с дантелата (шарката не трябва да е много широка, а с по-малки дупчици – малко по-големи отколкото на марля, иначе ефектът няма да се получи). Пристегнете с конец и пуснете яйцето в боята. Така ще имате яйца с приятна „дантелена” украса и шарка от детелина, здравец или каквато комбинация решите.

Друг начин за постигане на едноцветни, но все пак оригинални великденски яйца, е да използвате винена киселина. Можете да намерите пакетчета “кристали за яйца” в магазините. Кристалите се сипват във водата, докато се варят яцата, след това боядисвате по обичайния начин. Ако искате цветовете да са по-наситени, просто разтворете боите в по-малко вода.

Децата ви ще се радват много, ако ги оставете да развихрят фантазията си. Варените яйца могат да се изрисуват и с моливи или пастели. От хартия изрежете “ушички” и превърнете яйцата в различни животинки. Използвайте безцветно лепило, за да закрепите носле, мустачки и очи. С малко пух от стара възглавница или няколко конеца прежда можете да направите “козина” на животинчето.

Готовите “произведения” подредете в панерчета с изкуствена трева. От по-дебела хартия можете да изрежете лентички с ширина около 7-8 сантиметра. Залепете двата края с лепило така, че да се получи пръстенче. Украсете ги по свой вкус и подредете всяко от яйцата в отделно пръстенче.

Оригинална зелена полянка за великденските яйца се получава, като няколко дена преди това се сложи да покълне леща, след това аранжирате.

Като за всеки празник най-важното е усещането, желаниео за празник, което трепти във въздуха навън. Днес видях първата разлистила се клонка за тази пролет, а горе на вилата има 50 см сняг. Но пролетта е тук, и трябва да пуснем радостта в нашите домове

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории

1 Comment

 1. 1
  kamelia // April 19th, 2006 at 5:13 am

  Естествени багрила: за да поемат по добре боята, предварително натриваме яйцата с парцалче, потопено в оцет.
  Лук: във водата за варене на яйцата поставяме листа от лук, добивайки различни нюанси на жълтия цвят, първото оцветяване.
  Орех: варят се 30 минути сухи листа от дюли. Тук яйцата се обагрят в жълто. Жълто-кафяви оттенъци получаваме и от сушени орехови листа, а зелен цвят – от листата на коприва.
  Коприва: шепа или две шепи прясна коприва се попарва във вряла вода. Поставени, яйцата се боядисват в приятно резедав цвят.
  Боровинки: варените яйца заедно със сушени черни боровинки стават лилави.
  Липа: липовият цвят се вари 25-30 минути, в получената течност потапяме яйцата, които се оцветяват в хубав бежов цвят и приемат част от аромата на листата. Колкото повече престоят растителните материали в разтвора, толкова по-наситени са цветовете.
  Пчелен восък и олио: “Писаните” Великденски яйца не са тонирани само в един цвят. Те са допълнително орнаментирани, като използваме пчелен восък. Със свещ очертаваме различни мотиви.Топлото сварено яйце се очертава и после го потапяме в горещ разтвор на боята. В боята, смесена с малко мазнина (олио), се потапят яйцата, цели или част от тях. Получава се пъстра украса. След изваждане, яйцата се избърсват добре за почистване от мазнината.
  Върху яйцето се залепват листа от магданоз, детелина или други нежни листа, обвива се всяко яйце в мрежа. Потапя се в боята. След като мрежата се отстрани внимателно, основния цвят се запазва.
  Стипца: парченце стипца добавяме в боята. Великденските яйца се покриват със “скреж” или “слана”.
  Памук: парче памук напръскваме с различни цветове от боята за яйца. Поставяме яйцето в памука и го увиваме. След около 6 минути то е поело нюансите на боите. Децата успешно използват при шаренето на яйцата пъстрите ваденки. Поставяме боядисаните яйца в красиви съдове и ги сервираме на празничната маса.