Последни Рецепти
Последни Статии

Международна година на растителното здраве

Добавено в Любопитно

Добави към моето меню

2020 г. е Международна година на здравето на растенията (MRZR)

Общото събрание на ООН обяви 2020 г. за Международна година на здравето на растенията. Организацията на обединените нации за храни и земеделие (FAO) и Международната конвенция за защита на растенията (IPPC), както и националните организации за растителна защита подготвят събития, чрез които темата за здравето на растенията да бъде популяризирана по целия свят.

zelenchuci-bot-4-600x450

Основното послание на Международната година на здравето на растенията е значението на предотвратяването на разпространението на вредители и болести по растенията, причинявайки огромни икономически загуби и поражения в естествената среда, което се отразява негативно на стандарта на живот и дори на съдбата на цели нации.

Това потвърждава редица примери от настоящето и миналото на селското стопанство. Черната карта на европейската история е гладът в Ирландия от деветнадесети век, причинен от картофена болест – заболяване, причинено от гъбичкия организъм Phytophthora infestans. Тъй като по това време картофите са били основната храна на ирландците, унищожаването на картофите е довело до глад и до 30-процентно намаляване на населението на Ирландия. Един милион ирландски жители са починали от глад или болести, свързани с недохранване, а други 1,5 милиона души са емигрирали от Острова.

В наши дни често сме обезпокоени от информация за заплахи, свързани с появата на нови, често много разрушителни видове вредители и патогенни организми за растенията. Разпространението им на нови територии се допълва от оживената, непрекъснато нарастваща международна търговия с растителни стоки и прогресивни климатични промени.

Банановите плантации са една от „жертвите“ на тези неблагоприятни явления. Тези плодове скоро могат да се превърнат в скъпа, труднодостъпна сладост. Всичко това може да се случи заради т.нар Панамско заболяване на банани, причинено от Fusarium oxysporum, което предизвиква хаос в Южна Америка. Прогнозира се, че болестта може да е причина за сериозна икономическа криза в целия регион. Учените трескаво търсят решение на проблема, а производителите и износителите на банани в Колумбия, Еквадор, Гватемала и Коста Рика са сериозно притеснени за бъдещето си.

Както при човешкото здраве, предотвратяването на болести по растенията е далеч по-ефективно и рентабилно от борбата с техните ефекти. Здравите растения дават по-високи добиви с високо качество. Те могат също да помогнат на хората в борбата с неблагоприятните климатични промени, недостига на вода и ерозията на земята. Ето защо е необходимо да се повиши информираността за значението на здравето на растенията за целия живот на Земята.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории