Аджапсандали
Добави към моето меню
Аджапсандали
рецепта от грузинската кухня, патладжани и много зеленчуци, вкусно. Има разични рецепти и варианти, след разглеждане на различни предложения се спряхме на това
2 патладжана
2-3 домата
2-3 чушки – зелена, червена, жълта
2 картофа
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
няколко стръка (или суха) кинза
няколко листа босилек
смлян черен пипер на вкус
2-3 с.л. зехтин
щипка хмели сумелиси
Приготвяне на Аджапсандали
* Патладжаните се режат на тънки ленти. Заливат се с вода за да си “пуснат черната вода” след което се измиват с вода
* Намазват се със зехтин и се запичат в тиган до златисто от двете страни след което се оставят докато се приготвят останалите продукти
* Картофите се нарязват на кубчета и се запичат в тиган със съвсем малко зехтин до златисто
* В тигана добавяме лука нарязан на ситно и разбъркваме докато стане златист. Доавяме чушките нарязани на кръгчета, по желание може и люто чушле да се добави. Разбъркваме и добавяме картофите
* Доматите се нарязват на ситно (може и настъргани) и се добавят към зеленчуците. Разбърква се и се оставя да заври
* Добавят се подправките – пресованите скилидки чесън, смлян черен пипер, хмели сумели, кинза или кориандър. Разбърква се и се оставя да изстине върху котлона
* Подреждането на ястието става по следния начин – в чиния се редят няколко от запечените патладжани, огоре се слага от зеленчуковата смес – патладжани – завършва се със зеленчуци. Украсява се с клонки магданоз. Може да се напръска леко с ябълков оцет, това придава пикантност на ястието.
Това е вид предястие. Може да се поднесе топло и студено.
едно видео, което може да ви е полезно, ако решите да приготвите тази рецепта http://www.youtube.com/watch?v=5TEN4ShkcJ0