Патладжани по стара рецепта
Добави към моето меню
Патладжани по стара рецепта
Поради автентичност и това, че е здравословна я споделяме. Скоро ще я приготвим и добавим снимки към нея
Рецепта споделена от Slavkа Simeonova. Аз имам страхотна рецепта от баба ми Слава, която е родом от с.Чугунци, Кукуш, Гърция.
Продукти
3 патладжана
4-5 глави кримид лук, около 1 кг
1 кг домати
1 ч.л. + 1 с.л. червен пипер
щипка чубрица
1 с.л. брашно
2 с.л. олио
Приготвяне
* Патладжаните/ 3 бр./ големи се нарязват на ленти /баба казваше на рибки/ и се бланшират по 5 минути във подсолена вода.
* Изваждат се с решетъчната лъжица и се оставят да се отцедят в гевгир. Много внимателно, да не се преварят и да се смачкат.
* През това време се нарязва една голяма купа с кромид лук /4-5- гл.лук/, 1 кг червени узрели домати и всичко това се запържва в тиган или тенджерка.
* Подправя се с червен пипер и чубрица.
* Реди се като мусака в продълговата тавичка. Ред сини домати, ред плънка. Завършва се с плънката. Полива се с малко олио и се взема в една шепа по 1 суп.лъж. червен пипер и брашно и се наръсва най-горния слой на манджата-за да поеме излишната течност.
* Пече се във фурната, докато остане на мазнина.
* Яде се студено. Много е вкусно-избягва се пърженето на самия син домат и миризмата на чесъна.