Последни Рецепти
Последни Статии

Обяснение на сезонна депресия

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

Един от видовете афективни разстройства е сезонната депресия, когато човек се чувства наред през цялата година, освен в определени сезонни периоди.

Обикновена такава депресия се случва през есента (след смяна на часовото време) или през зимата, като се развиват типични симптоми като апатия, безпричинна тъга… Това е времето когато слънчевата светлина е малко и денят е къс, мрачен и студен.
Според последни изследвания всеки шести жител на големия град изпитва подобни проявления, пише в Science World Report.

Учените са провели сканиране на главния мозък на 11 пациенти със сезонно афективно разстройство (сезонна депресия), съкратено може да се срещне като САП и контролна група от 23 човека. Било е установено, че основна роля за формиране на депресия се дължи на нивото на серотонин.

Серотонинът играе важна роля при регулирането на агресивността, телесната температура, настроението, сън, кръвосъсирването,сексуалността и апетита. Има отношение към остаряването, ученето и паметта. Ниските нива на серотонин биха могли да бъдат причина за агресивно поведение, клинична депресия, мигрена, раздразнителен стомах, фибромиалгия и различни нервни разстройства. От друга страна високите дози на серотонин в кръвта могат да са симптом на остеопороза.
През зимата нивото на Серотонина намалява, с около 5%. Според учените това е причина за развитие на сезонните афективни разстройства.

Серотонинът пренася нервните импулси от клетка на клетка, а за това са необходими специални белтъчини SERT. Ако активността на SERT нараства активността и количеството на серотонин, както го наричат хормон на щастието, намалява. Това се случва най-често през есента или зимата.

Като профилактика се препоръчва консумацията на повече плодове и повече време на чист въздух.
Храни богати на серотонин
serotonin

Речник Афективно разстройство е терминът, който се дава за група от диагнози в класификация DSM IV TR, където се смята, че смущение в емоционалното настроение е хипотетично основната характеристика. Класификацията е известна като разстройства на настроението (или афективни разстройства) – Биполярно разстройство, Голямо депресивно разстройство, Депресия, Дисфория, Меланхолия, Посттравматичен стрес

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории