Последни Рецепти
Последни Статии

Африканска кухня

Добавено в Други

Добави към моето меню

Африканската кухня

Африканската кухня е резултат от смесването на културни и колониални влияния, търговски пътища и история. Африка представлява огромен континент – от безводни пустини, субтропични влажни равнини и джунгли. Екзотичната природа, в съчетание с дългите колониални традиции, оформят облика на местната кухня.

доро уат
Африканската кухня доскоро не беше позната извън пределите на континента, но напоследък кулинарната етно мода я превърна в обект на засилен интерес. Естествено, понятието “африканска кухня” е неточно, защото не може с една дума да се обеме разнообразието от традиции, разпрострели се върху цял континент. Ако безстрашно се отправите на сафари из Африка, ще усетите осезаемо разликата между повлияните от английската и френската кухня ресторанти в Йоханесбург, типичното за Етиопия ястие “доро уат”, повлияните от португалските колонизатори подправки в Ангола и Мозамбик и яхнията от кокосово мляко и риба в Найроби. Всички тези ястия, обаче, са част от африканската кухня.

Тук ще се спрем на кулинарното многообразие в страните на юг от Сахара. Северна Африка – по крайбрежието на Средиземно море от Мароко до Египет няма да бъде разглеждана, защото, от една страна, е повлияна от мюсюлманските традиции, а от друга – от средиземноморската кулинария. Населението на пустинята пък Сахара едва задоволява нуждите си от храна, така че тук не може и да се говори за кулинария.

На юг от Сахара отделни области се отличават със запазената си автентична кухня, а други смесват местни традиции и външни влияния. Тези влияния са резултат от търговия, колонизация и се изразяват най-ярко в приобщаването на вносни продукти, като например чушките, царевицата и фъстъците, донесени от Новия свят. С такова съчетаване се отличават Етиопия, Нигерия, Източна и Западна Африка, бившите португалски колонии Ангола и Мозамбик, и Южна Африка. Екзотичният аромат на местните кухни може да бъде усетен от любознателния пътешественик в множество местни хотели и ресторантчета.

Съставки

Фу-фу
Много от съставките в африканската кухня идват от Америка. Царевицата /”меалие”, както я наричат африканците/, се е превърнала в основна суровина за приготвянето на качамак и различни панировки, изключително характерни за африканската кухня днес. “Фу-фу” – ястие, пренесено в Америка от нигерийските роби, представлява гъста каша от царевица или ямс, характерна за южните райони на Африка. От смляно просо, сорго, теф, ечемик тапиока се приготвят панировки за месо и зеленчуци, плоски питки и вкусни каши.

Основната характеристика на автентичната африканска кухня е широкото използване на нишестето. То стои в основата на яхнии от месо или зeлeнчуци.

ямс
Нишестето допълва ястията по същия начин, по който това прави оризът на Изток. Тапиоката и ямсът се основните грудкови растения. Задушените зеленчуци, подправените с лютиво грудки, яхнии с месо, особено с пилешко – всички тези популярни ястия са вдъхновени от африканската кухня. Фъстъците присъстват в почти всяко ядене, употребяват се като гарнитура и за приготвяне на фъстъчени супи . Пъпешите, дините и други подобни плодове са много популярни.

Жителите на Нигерия и крайбрежните части на Западна Африка подправят храната си с много люти чушки. Рецептите от крайбрежните области включват риба, маринована в джинджифил, домати и лют кайенски пипер, а след това опържена във фъстъчено олио. Френското влияние върху кухнята на Сенегал е довело до прибавянето на лимонов сок, нарязани зеленчуци като лук и чесън и много маринади. Популярни са фъстъченото, палмовото и понякога кокосовото олио. Бобът черно око е основен хранителен продукт за западна Африка. Бамята, позната и у нас, произхожда от Африка, и се използва като компонент на супи и яхнии. Африканското й
сорго
име е “гомбо”. Важни храни на трапезата са и тропическите плодове, особено бананът и кокосовият орех.

С изключение на мюсюлманските части, в Африка алкохолът се употребява често. ЮАР е известна с производството на бели и червени вина с високо качество. Там се произвежда и ликьорът “Ван Дер Хум”, който има вкус на мандарина. “Тъскър”, прочутата бира от Кения, се изнася за цял свят. По принцип бирата е подходящо допълнение към африканските ястия.

Най-известното алкохолно питие от вътрешността на Африка е етиопското вино с мед “Тей”, което се приготвя там от векове. Пчелите са първите опитомени животни по тези земи. Виното, приготвено с техния мед има специфичен вкус, към който се привиква постепенно, но безвъзвратно. Етиопия има претенции да е първа и в друго – в култивирането на кафето. Етиопската “кафена” церемония започва със запалването на тамян, след което зърната кафе се предават от ръка на ръка между всички гости, за да бъдат одобрени от тях, а накрая се пекат в тиган. От Етиопия кафето било пренесено в Йемен, а чрез арабския свят – в Европа.

След като изредихме тези общи характеристики на кухните от Африканския континент, нека започнем нашето кулинарно пътешествие от север на юг.

* Етиопия
* ЮАР

* Западна Африка

* Източна Африка

И така, ако възнамерявате да приготвите вкъщи африканска храна, снабдете се с нишесте, използвано като основа, пригответе си още ямс, царевица и различни зеленчуци. Ако нямате палмово или кокосово олио, използвайте царевично, но никога слънчогледово. Прибавете към тези типично африкански съставки придобивките от новия свят – фъстъците, чилито, доматите и лютите чушки, пригответе сосове от страните колонизатори, подправки от Индия и Малайзия, както и местни питиета. Богати, разнообразни и засищащи, африканските блюда са подходящи за всяка празнична трапеза.

Етиопия

Първа е Етиопия, най-изолираната територия с най-автентичната африканска кухня. Страната е отграничена географски от останалата част на континента. Природните й дадености – просторните й равнини, хладните нощи и дългият вегетативен период, предоставят изобилие от храна.

Основната храна на етиопците е месото. Те стриктно следят за неговата преснота. На сватба булката и младоженецът сервират на гостите си сурови парчета месо от току-що заклан б

Елица Грозданова

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории