Последни Рецепти
Последни Статии

Какво трябва да знаем за африканската чума

Добавено в Здраве, Любопитно

Добави към моето меню

Една от новините в средата на юли е за африканската чума.

Ето какво казва Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис за действието на българските власти във връзка с африканската чума по свинете.
Има опасност България да загуби цялото си свиневъдство… Тъжно ми е да чуя тази новина. И докато очакваме официалните резултати от разследването, мога само да отбележа, че това се случи, защото някой е бил небрежен, не си е свършил работата както трябва и не е внимавал” в интервю за БНР.

Остава въпросът е как ние да се предпазим и какво е необходимо да знаем. Отговор на този въпрос дава проф. Христо Найденски – директор на Института по микробиология към БАН пред БНТ.

Разпространението на африканска чума става по няколко начина – по природен път през дивите свине чрез лова и отстрела. Другият е чрез внос на замразено месо.
(И може би трябва да се допълни, ако се допусне в магазина да се продава заразено месо от свинеферми)

Експертът подчерта, че заразата не е опасна за човека, но не е ясно колко време се задържа в организма.
“Африканската чума не е опасна за човека. Няма данни колко време вирусът живее в човешкия организъм, правени са изследвания само в свине. В месо от заразени свине, вирусът може да преживее с години във фризерите. Консумирайки месо, човек не може да предаде инфекцията на околните или в околната среда. Но ако при тази консумация се изхвърлят отпадъци, вече се създава огромна предпоставка вирусът да бъде разпространен”, обясни той.

svinsko kotleti pix
Свинското месо да се консумира само след термична обработка

“Обработката трябва да бъде сериозна – над 90 градуса, задължително. Над 70 градуса убиват вируса. Слънчевата светлина също го убива. Трябва месото да се обработва изключително добре термично”, каза проф. Найденски
“Все още няма ваксина срещу африканската чума, не се работи и усилено в тази посока”

Най-добрата превантивна мярка е термичната обработка на месото, тъй като вирусът има потенциал да се съхранява дълго време, както в природата, така и в месото. Хората, които в момента колят прасета, да обработват месото си термично преди да го съхранят във фризера. В необработено, а замразено месо, вирусът може да остане над шест месеца, е съветът на д-р Александра Митева – началник отдел „Здравеопазване на животните“ в Агенцията по безопасност на храните.

Какво да направим?
Да изключим ли свинското месо и колбасите от храненето си докато в новините се говори за африканска чума по свинете?
Лято е! Горещо е. Това е период в който се яде по-малко месо. Така че може да се ограничим от свинско месо.

Мога да ви кажа какви правим у дома. Без месо. А колбаси и преработено месо не купувам от години.
Вярно е, че плодовете и зеленчуците са на високи цени, вносни са и не знаем как са обработвани и съхранявани. Но има толкова вкусни рецепти, които да приготвим с тиквички и патладжани, с чушки и домати и сирена…

И да се надяваме, че на есен и през зимата когато купуваме свинско месо то не е било замразявано и е без африканска чума. Няма да е основно внос и няма да е пълно с антибиотици.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории