Последни Рецепти
Последни Статии

Колко кафе е полезно да пием?

Добавено в Здравословно хранене

Добави към моето меню

Учени изследваха ефекта от консумацията на кафе върху почти всеки аспект на здравето – от смъртността през състоянието на сърцето, костите, бъбреците, черния дроб, до плодовитостта.

Експерти смятат, че консумацията на 4 чашки кафе дневно е в здравословните граници.
coffee make pix 1
Учени установиха колко кафе е полезно да пием

Подробен анализ на публикуваните в Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety резултати от 1277 изследвания установи, че потенциалните ползи от умерената консумация на кафе надхвърлят по значимост рисковете. Публикуваните в Circulation резултати от изследване за ползите от приема на кофеин за здравето на сърцето оборват заключения отпреди 20 години.
Каква е умерената консумация на кафе?
Отговорът е около 4 чашки дневно.

Изследване на Австралийския център за прецизно здравеопазване фокусира вниманието върху консумацията на кафе в здравословни граници и заключи, че изпиването на 6 или повече чашки дневно застрашава здравето на сърцето. Подобна консумация може да доведе до високо кръвно налягане – рисков фактор за сърдечни болести.

Кофеинът не е единствената активна съставка в кафето, но да се държи сметка за милиграмите кофеин е добър начин да се следи приемът му. Лимитът, определен от Американската агенция за контрол на храните и лекарствата, е 400 милиграма кофеин дневно. Една чашка кафе съдържа средно 80 милиграма кофеин.

Данните са събрани от десет европейски държави, всяка от които със собствени предпочитания за кафето – италианците с късото еспресо и англичаните с капучиното с пяна. Без значение от вида кафе данните сочат за повишено здраве у консуматорите му. Изследването, което стартира преди 16 години и сега завършва финалния си стадий, показва, че сред хората, които са пили повече кафе, има по-ниска смъртност спрямо тези, които не са.

coffee kaisii lavandula

Изследване проведено от Международната агенция за изследване на рака (IARC) и Кралския колеж в Лондон, включващо над половин милион европейци над 35 години и сочи, че кафето има много здравословно влияние. Открита е директна връзка между повишената консумация на кафе и по-ниската смъртност (от всякакви причини).
Има доказателства и че консуматорите на кафе водят по-здравословен начин на живот и имат по-добър контрол на глюкозата в тялото (това е доказано чрез анализиране на метаболитни биомаркери на 14 000 души). Необходими са още изследвания, за да се докаже кои от всички съставки на кафето оказват такова благотворно влияние на здравето. Гюнтер обаче казва, че до три чаши кафе на ден в никакъв случай не вредят, а постоянното му присъствие в диетата би довело до положителни, здравословни ефекти.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории