Последни Рецепти
Последни Статии

Как да се отървете от мазнините в областта на корема

Добавено в Диети

Добави към моето меню

Не е добре да имаш наднормено тегло, това води и до по-ниско самочувствие, понижена подвижност и до здравословни проблеми.
Но има едни мазнини, които може да се наблюдават и при слаби и при дебели хора – това са мазнините в областта на корема, разположени около вътрешните органи и наречени висцерални (абдоминални мазнини).
За съжаление, когато се мине в режим на отслабване, тялото първо редуцира мазнините, които са в зони с по-малко натрупвания и последно „посяга” към тези, които са в по-голямо количество (обикновено по бедрата и ханша при жените). Това са и местата, за които казваме, че всичко, което хапнем, се „лепи” само там. Необходимо е постоянство в хранителния режим и спорта, тогава тялото ще посегне и на тях.

dieta-otslabvane-metur

Коремните мазнини са висцерална мастна тъкан, която се намира дълбоко в стомаха и обгражда вътрешните органи, за разлика от подкожната мастна тъкан, която се намира под кожата. Те влияят нездравословно както върху вътрешните органи, така и върху кръвоносната система и настроението.
Висцералните мазнини крият повече рискове за здравето, тъй като се намират по-близо до органите и са свързвани със заболявания като диабет, сърдечни и някои видове рак.

Тренировки за стегнат корем

Чрез редовна физическа дейност висцералните мазнини могат да бъдат значително намалени. За да се поддържа добро телосложение, трябва да се започне със спорт, да се храните балансирано и “чисто” и да се промени начинът на живот.

Ако искаме да имаме стегнат корем, без мазнини и да изглеждаме добре в рокля трябва да спортуваме. Упражненията са познати – лицеви упори, коремни преси, планк, плуване, каране на колело, бягане в парка, танци…
От личен опит мога да ви кажа, че от бягане може да ви болят и коремните мускули. А това означава, че са участвали и се оформят при бягането. След един месец редовно бягане в парка ще установите, че в областта на корема са се появили мускули, как е станал твърд и стегнат и онези гадни тлъстини са изчезнали. Но е необходим поне един месец редовно тичане и промяна в храненето.

Интервалните тренировки помагат. Проверено.
Трябва да тренирате динамично. Да се изпотите. Да ожаднеете. И когато спрете да усещате, че сте тренирали. Ако тичате в парка тук помага, ако правите кратки спринтове и завършите последните 200 м с максимална скорост.

Отслабвайте със спорт, а не с диети
В проучване, публикувано в American Journal of Preventive Medicine, се посочва, че доброволците са загубили 20% висцерална мазнина, комбинирайки 45 минути кардио със силови упражнения. Сесиите се прилагат три пъти седмично.

Другото, което помага е промени в храненето. Както знаем пътят към стройната фигура започва от нашата кухня. И от това какви храни сме подредили в шкафовете и хладилника. Какво купуваме в магазина. И колко често са малките прегрешения с храна.

Да, калориите трябва да се намалят. Познатото правило, че за да има отслабване и стопяване на мазнините трябва приетите калории да са по-малко от изразходените.

Освен намаляването на калориите, има още няколко прости начина за намаляване на мазнините около коремните органи. Както се знае висцерални мазнини се “борят” трудно, затова всяка проверена идея е добре дошла.

– Разтворими фибри
Ежедневният прием на разтворими фибри и пълнозърнести храни, наред с намаляването на калориите, е най-лесният начин за стопяване на коремните мазнини.
Разтворимите фибри се съдържат в храни като овесени ядки, ечемик, ядки и семена, бобови храни. Добра идея е всеки ден да имате по голяна чиния със салата със сезонни зеленчуци. А салатата от нарязано на ситно зеле и стъргани моркови е вкусна и полезна.

Пълнозърнести храни
Включвайте в храненето си пълнозърнести храни като овесени ядки, кафяв ориз, киноа, паста от пълнозърнесто брашно, ръжен хляб. Количеството на въглехидратите е добре да се намали и да се приемат в първата част на деня.

– Намаляване на порциите
Натрупването на мазнини около вътрешните органи е характерно както за дебелите, така и за слабите хора. За да намалим приема на калориите може да намалим размера на порциите, да се храним бавно и да усещаме вкуса на всяка хапка. Фастинг също помага. Може да приемете правилото последния прием на храна да бъде в 16.00 часа, а след това само вода.

Им още неща, които помагат. Такива като добро самочувствие, да има повече неща на които да се радвате, по-малко стрес и хабене на нерви… И да се наспивате добре. Необходими са не по-малко от 6 часа сън, за да се ограничи рискът от натрупването на този висцерална мастна тъкан.

Подкожните мазнини в зоната на корема се намаляват чрез добре структуриран хранителен режим с калориен дефицит, с правилни тренировки и чисто хранене.

Достатъчно сън, по-малко стрес и повече добро настроение са необходими за постигане на целта.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории