Последни Рецепти
Последни Статии

Храни, афродизиаци

Добавено в Uncategorized

Добави към моето меню

афродизиаци

Няколко питиета, комбинирани с тлъста пържола и сладък десерт, може и да звучи романтично за някои, но всъщност е увод към пълноценен сън, не към пълноценен секс. В продължение на векове хората са търсили пътища за подобрение на сексуалния си живот. Екзотични храни и вещества като рог от носорог, очи на хиена и китайски целебни билки са малка част от дългия списък афродизиаци, употребявани в различни времена.

По-голямата част от афродизиаците, наречени на Афродита (гръцката богиня на любовта), са с недоказани качества и тяхното приложение се базира повече на слухове, фолклор и агресивна реклама от страна на производителите, отколкото на обективни научни данни.

В повечето случаи ефектите от приема на различни субстанции се дължи на самовнушение, а не на реален физиологичен ефект. Около 30% от мъжете и 50% от жените със сексуални проблеми са склонни да приписват афродизиачни ефекти на различни храни, билки или вещества, каквито всъщност те не притежават, сочат данни на Дружеството за сексуална медицина на САЩ.

Различни заболявания и хормонални проблеми могат да са в основата на нарушената сексуална функция и ниското либидо, както и стресът на работното място, психологични фактори, прием на различни медикаменти…

Без съмнение големите количества алкохол намаляват сексуалната функция, но малките я стимулират. Виното и шампанското са неизменна част от романтичната атмосфера. Добавете и малко ягоди, залети с шоколад, и крайният резултат може да е добър. Не са необходими научни доказателства за това, че обстановката сама по себе си е един от най-ефективните афродизиаци.

шоколадът съдържа фенилетиламин
– химическо съединение, което предизвиква състояние на еуфория и чувство за щастие чрез освобождаването на допамин – вещество, отделяно от мозъка по време на оргазъм. Както и повечето сладки неща – употребявайте шоколад в умерени количества. Напълняването за разлика от отслабването не е от полза за сексуалния ви живот.

– червените люти чушки (чили) съдържат капсаицин
– съединение, на което се дължи лютивият им вкус и което стимулира освобождаването на ендорфини от мозъка, стимулира нервната система и учестява сърдечната дейност. Ендорфоните са “хормоните на удоволствието”.

– плодовете и зеленчуците намаляват нивата на холестерола
и водят до загуба на тегло поради ниското им калорично съдържание.

– пълнозърнестите храни
са за предпочитане като сутрешна закуска вместо филия бял хляб. Най-добри са овесените ядки, за които има данни, че увеличават тестостерона.

– джинджифилът
стимулира сърдечносъдовата дейност и подобрява кръвообращението, използва се и за производството на някои медикаменти.

– пчелният мед
е полезен със съдържащия се в него минерал бор, който помага за усвояването на естрогените; някои изследователи твърдят, че медът стимулира и енергийните процеси в организма.

– орехи
– римляните са подхвърляли по пътя на младоженците орехи, защото са ги смятали за символ на плодовитостта. Макар че това не се подкрепя от научни изследвания, ядките (и орехите в частност) са богати на омега-3 мастни киселини, които намаляват холестерола в кръвта и запазват нормалното кръвообращение в организма.

– стриди – не е случайно, че Афродита е изобразявана да ражда Ерос в черупка от стрида. Стридите са богати на цинк, който е необходим за синтеза на тестостерон. Доказано е, че мъже, приемали храни, бедни на цинк, са с повишен риск за заболявания на простатата. Цинкът е важен и за формирането на сперматозоидите.

– соята
има ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на белтъчини; съдържа и фитоестрогени, които намаляват някои от симптомите на менопаузата – влагалищна сухота и топли вълни – две пречки пред пълноценния сексуален живот.

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории
  • Uncategorized