Последни Рецепти
Последни Статии

Слънчев загар и защита на кожата

Добавено в Здраве

Добави към моето меню

С горещите и слънчеви дни все по-често си мечтаем за почивка на море или просто за една хубава разходка на открито. Но знаем ли наистина как да се радваме на слънчевите лъчи, без това да ни навреди? Ето няколко ценни съвета за фотопротекция:

– Избягвайте излагането на слънчеви лъчи при техния най-висок интензитет.
Колкото е по-високо слънцето на небето, толкова по-голяма е ултравиолетовата (УВ) радиация. През лятото в Европа тази фаза е в периода между 11 часа и 16 часа

– Носете слънчеви очила с висок анти-УВ индекс, шапка с широка периферия и дълги свободни по вас дрехи

Не разчитайте на това как се чувствате.
Не УВ лъчите, а инфрачервените лъчи са тези, които създават у вас чувството на затопляне. Можете много сериозно да изгорите, без да усетите, че сте прекалили със слънчевите бани

– Не трябва да подценявате облачното време.
Облаците пропускат много повече УВ лъчи, отколкото инфрачервени лъчи и видимата светлина. Температурата и осветеността могат да бъдат по-ниски, но рискът от експозиция на УВ радиацията остава голям – дори в облачен ден 80% от УВ лъчите достигат до земната повърхност

– Ако не сте на морето, а в планината опасността съществува дори и при ниска температура.
С повишаване на надморската височина слънцето става по-агресивно за вас (поглъщането на УВ лъчите от кожата нараства с 4% на всеки 300 метра височина). Отразяването на светлината от снега увеличава количеството на вредните лъчи към вашата кожата (пресният сняг може да отрази до 80% от УВ радиацията).

– Стоенето на сянка при силно слънце ви предпазва от него – още една заблуда.

Сянката предпазва от директната слънчева светлина, но не и от отразените лъчи от земята (тревата отразява 3% от УВ лъчите, пясъкът до 25%, снегът от 30% до 80% и водата от 5% до 90%)

sun protection pix 1

– Ако температурата е висока, вие сте изложени на по-висок риск за топлинен удар, отколкото от слънчево изгаряне. Приемът на повече течности ще помогне да се чувствате по-добре в горещите дни

– Не стойте дълго време на слънце, защото сте си сложили крем с УВ протекция.
Фотопротекторите (слънцезащитните продукти) не са създадени да действат за дълъг период от време, а за намаляване на риска по време на излагането. Това налага по-честата им употреба съобразено със слънчевата светлина и типа на вашата кожа

– Използвайте фотопротектори със слънцезащитен фактор (sun protection factor – SPF) най-малко 15,
ако прекарване на открито повече от 20 минути. Нанасяйте ги върху кожата си 15-20 минути преди излагане на слънце. SPF15 абсорбира 93% от УВ лъчите, а SPF30 – 97%

– Няма безопасен начин за добиване на тен
– прекомерната експозиция на УВ радиация (естествена слънчева светлина или солариуми) увеличава риска за фотостареене и увреждане на кожата, както и за кожен рак

– Някои медикаменти и вещества (парфюми, препарати за лечение на акне) увеличават фоточувствителността на кожата. Най-честите фотосенсибилизиращи лекарства са сулфонамиди, антибиотици (тетрациклини, хинолони), амиодарон, сулфонилурейни антидиабетни препарати и др. Ако ви предстои излагане на слънчева светлина, избягвайте парфюмите и обсъдете с вашия лекар дали медикаментите, които взимате, могат да взаимодействат нежелателно с УВ радиацията.

sun crem
Системата за оценка на силата на слънцезащитните фактори (SPF)
е въведена още през 1978 г., като първите фотопротектори са с SPF от 2 до 15. Още тогава американската Агенция за храните и лекарствените средства заяви официално, че фотопротекторите могат да предпазват от развитието на кожен рак, да забавят процесите на преждевременно стареене на кожата и да възпрепятстват слънчевите изгаряния.

През 90-те години на миналия век се появиха продукти, които осигуряват защита не само срещу УВ лъчите В, но и срещу УВ лъчите А. УВ лъчите В причиняват пигментация на кожата (лунички) и изгаряния, а лъчите А – фотостареене на кожата и кожен рак.

Днес се предлагат широкоспектърни продукти за висока УВ защита (SPF30) и за много висока УВ защита (SPF40).

Слънцезащитните кремове: митове и факти
С настъпването на лятото, различните слънцезащитни средства отново стават постоянна част от всекидневието. Безспорно най-разпространеното от тях е слънцезащитният крем.
Ето няколко свързани с него митове и факти:

Митове

 1. Не е необходимо да се използва крем, ако кожата е мургава.
  От цвета на кожата не зависи нищо. Крем трябва да се използва всеки път, когато се излагаме на прякото въздействие на слънчевите лъчи. Слънчево изгаряне може да настъпи при всеки тип кожа.
 2. Ако на опаковката на крема е написано, че е водоустойчив, то не е необходимо той да се нанася повторно за деня върху кожата.
  Няма нито един крем, който да е напълно водоустойчив и затова за да се предпазим от изгаряне трябва да го нанясяме върху кожата след всяко къпане. Във водата се съдържат примеси на солта, които разяждат защитния слой на крема и нивото на защита рязко намалява.
 3. При изпозването на крем организмът не получава достатъчно количество витамин D.
  Слънцезащитният крем действително пречи на кожата да усвоява витамин D, но много експерти твърдят, че дневната доза D се получава от човека само за няколко минути пребиваване под преките слънчеви лъчи.
 4. Кремът със слънцезащитен фактор 30 дава 2 пъти повече защита, отколкото крема с фактор 15.
  Подобна сметка е погрешна. Кремът с фактор 15 защитава кожата от 93% от ултравиолетовите лъчи, а кремът с фактор 30 осигурява 97% защита.
 5. В облачно време не може да се получи слънчево изгаряне.
  Това не е вярно. Облаците не са преграда за ултравиолетовите лъчи, които са основната причина за слънчевите изгаряния. Тези лъчи се отразяват от водата, пясъка или асфалта, независимо от наличието на облаци, затова вероятността да изгорите в облачно време не е по-малка, отколкото в слънчево.

Факти
Абревиатурата SPF върху опаковката на крема означава “слънцезащитен фактор”.
Кремът трябва да се нанася върху тялото 15-30 минути преди въздействието на преките слънчеви лъчи. За осигуряването на оптимална защита кремът трябва…добре да се усвои от кожата.
Едновременното използване на крем против изгаряне и мехлем против насекоми не е желателно. Паралелното използване на тези средства намалява тяхната ефективност и повишава риска от изгаряне и ухапване от насекоми

Add to Facebook icon Add to Twitter icon Add to del.icio.us icon Add to Google Bookmarks icon Add to Svejo.net icon
Категории